четвер, 13 серпня 2020 11:24

Нацбанк попередив про небезпеку швидких і дешевих кредитів

Нацбанк попередив про небезпеку швидких і дешевих кредитів
Позичальникам радять під час підписання договору з'ясовувати умови погашення кредиту та нарахування штрафних санкцій. Фото: pixabay.com

У Національному банку пояснили, на що звертати увагу, щоб кредит "під 0%" раптом не виявився "під 1700%".

Низька ставка може діяти протягом пільгового періоду, наприклад, 5 днів. Далі позичальникам нараховуватимуть відсотки за звичайним тарифом, а це 100%, 700% і навіть 1700% річних, повідомила пресслужба НБУ.

Крім того, часто небанківські фінустанови в рекламі кредитів вказують ставку тільки за один день. Інша проблема - високі штрафи і комісії за прострочення платежів. Про них часто забувають попередити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредити стали дешевшими: НБУ назвав нові процентні ставки

Позичальникам радять під час підписання договору з'ясовувати умови погашення кредиту та нарахування штрафних санкцій.

Деякі мікрофінансові компанії у випадку прострочки автоматично збільшують ставку за кредитом. Також додають штраф і пеню за кожен день прострочки виплат.

"Підтримуємо зміни до законодавства, які поширять вимоги до розкриття повної процентної ставки на кредити менше однієї мінімальної зарплати та терміном менше одного місяця. Йдеться про законопроєкт №1109. Його готують до 2-го читання в парламенті. Документ пропонує встановити максимальну планку штрафів, які фінансова компанія може нараховувати позичальнику", - пояснили в Національному банку.

Національний банк із 1 липня регулює роботу ринків небанківських послуг. Зміни пов'язані з прийняттям у вересні 2019-го закону про "спліт". Це було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк попередив про небезпеку швидких і дешевих кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути