пʼятниця, 07 лютого 2014 11:46

Нацбанк девальвував гривню. Хто виграє і хто програє?

Нацбанк девальвував гривню. Хто виграє і хто програє?
Олександр Жолудь - про зниження офіційного курсу гривні. Фото: obozrevatel.com

Національний банк України (НБУ) девальвував гривню. На сьогодні регулятор встановив її офіційний курс на рівні 8,708 грн/$1. Це мінімальна ціна української національної валюти за всю історію її існування. "Зелений" офіційно коштував 7,9930 грн ще з з 9 липня 2012 року.

По суті, сталося те, до чого вже давно закликали експерти, наголошуючи на суттєвій різниці курсу в обмінниках і встановленого Нацбанком. Ця розбіжність почала ставати дедалі більшою від початку поточного року і останнім часом досягла піку. Наприклад, 6 лютого долар можна було купити по 9,5 грн/$. Єдина "нестиковка" - ще вчора у НБУ запевняли, що перегляд офіційного курсу гривні може бути доцільним лише за підсумками першого кварталу 2014 року.

"Девальвація оздоровить економіку".

Через падіння гривні оздоровиться національна економіка, прокоментував рішення НБУ аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень, економіст Олександр Жолудь.

"Це великий плюс, що Нацбанк показав, що в нас ослаблення. Він не міг більше утримувати гривню і казати, що в нас все нормально. Адже в кожному обміннику було видно, що ситуація не така вже й стабільна, як її показує офіційний курс. Національна економіка оздоровиться. Збитки терпітимуть посередники, які торгують імпортними товарами. Адже люди купуватимуть те, що коштує дешевш", - зауважив експерт.

Імпорт здорожчає.

Люди, які мають доходи в гривні, особливо не втратять від знецінення нацвалюти, впевнений Жолудь.

"Ріст цін практично вже почався. Нафтопродукти подорожчали на 8%. На стільки ж стануть дорожчі імпортні товари. Більшість продовольчих товарів та продуктів харчування не повинні значно прореагувати на здорожчання долара", - прогнозує аналітик.

Зі слів Жолудя, національні товаровиробники лише зароблять на послабленні гривні, бо слідом за імпортними товарами піднімуть ціну й на свою продукцію.

Долар дешевшим не стане?

Жолудь вважає, що найближчим часом гривня або утримається на нинішніх позиціях, або продовжить падіння.

"Нацбанк може зміцнити гривню, у разі, якщо нам позичать кошти або в країну зайдуть прямі іноземні інвестиції. Але цього найближчим часом не очікується", - пояснив Жолудь.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк девальвував гривню. Хто виграє і хто програє?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути