понеділок, 28 травня 2012 16:31

Набув чинності закон про плаваючий акциз на паливо

Набув чинності закон про плаваючий акциз на паливо
Чинна ставка акцизного збору буде коректором світової ціни нафти для споживачів України до кінця поточного року.Фото: stelladesign.com.ua

В Україні 27 травня набув чинності закон № 4677-VI "Про внесення змін підрозділи 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України про коригування ставок акцизного податку".

Текст закону опублікований у виданні "Голос України".

Відповідно до закону, чинна ставка акцизного збору виступатиме коректором світової ціни нафти для споживачів України до кінця поточного року.

Зараз акциз на бензин становить 198 євро/тонна, на дизпаливо з вмістом сірки не більше 0,005% - 46 євро/тонна; з вмістом сірки більше 0,005%, але не вище 0,035% - 68 євро/тонна; з вмістом сірки більше 0,035%, але не вище 0,2% - 75 євро/тонна; з вмістом сірки більше 0,2% - 98 євро/тонна.

До цієї ставки акцизу кожну декаду буде додаватися або відніматися залежно від середньої вартості нафти Brent (DTD), на біржі ICE (Лондон) за попередню декаду, коригуюча сума, яка не може бути більше 50% базової ставки. За середньої ціни на нафту $105-125/барр. коригуюча сума не розраховуватиметься, тобто буде діяти поточна ставка акцизного збору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна збере на 43% менше озимих, ніж торік - прогноз

За середньої ціни нафти менше за $105/барр. акциз зростатиме - до чинних ставок буде додаватися коригуюча сума, що розраховується як різниця між $105 і біржовою ціною (з урахуванням курсу "долар США-євро" за відповідну декаду і кількості барелів на тонні - 7,62 бар./тонна).

За середньої ціни нафти вище $125/барр. акциз буде знижений - з нього буде відніматися коригуюча сума, що розраховується як різниця між $125 і біржовою ціною (з урахуванням курсу "долар США-євро" за відповідну декаду і кількості барелів на тонні - 7,62 бар./тонна).

Водночас ставки акцизного податку на бензин авіаційний, паливо для реактивних двигунів та скраплений газ коригуванню не підлягають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінрегіон отримає 30 мільйонів гривень на каналізацію

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі, повинен розміщувати щодекадно не пізніше 13:00 першого робочого дня поточної декади на власному офіційному сайті в спеціальному розділі інформацію про результати обчислення коригуючої суми та середньої ціни одного бареля нафти, що встановилася на біржі ICE за попередню декаду. Також ця інформація подається Міністерству фінансів, центральному органу державної податкової служби та центральному органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Це закон президент Віктор Янукович підписав 25 травня, парламент його прийняв 15 травня.

Зараз ви читаєте новину «Набув чинності закон про плаваючий акциз на паливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути