вівторок, 24 листопада 2020 14:46

На погашення держборгу йде кожна 8-ма гривня з бюджету

На погашення держборгу йде кожна 8-ма гривня з бюджету
Витрати на виконання боргових зобов'язань становили 36% витрат державного бюджету. Фото: pixabay.com

За перші 9 місяців 2020 року Україна витратила на погашення боргів кожну 8-му гривню з бюджету – 433 млрд грн. Загальний державний борг за цей період виріс на 17% - 347 млрд грн - і тепер становить 2,3 трлн грн.

Причиною стала девальвація гривні щодо іноземних валют, в яких номіновано держборг, передає пресслужба Рахункової палати.

Витрати на виконання боргових зобов'язань становили 36% здійснених у січні–вересні витрат державного бюджету. За оцінкою Рахункової палати, очікуваний обсяг витрат на погашення держборгу в поточному році, на 32 млрд грн перевищить річний план.

За перші 9 місяців виконання держбюджету було в умовах: більшого, ніж було враховано зменшення реального ВВП –5,5%; значно більшого, ніж прогнозувалося, скорочення імпорту; міцнішого від прогнозного середнього обмінного курсу гривні; меншого від прогнозного зростання цін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо бюджет не приймуть вчасно: наслідки для зарплати й інших видатків

Низька якість макроекономічного прогнозу призвела до недонадходження 76 млрд грн доходів до держбюджету і водночас зменшення витрат на погашення й обслуговування боргу та деяких видатків на 30 млрд грн.

Доходи за цей період становили 75,6% плану на рік, що, за оцінкою Рахункової палати, є високим показником.

Водночас перспективи виконання плану видатків на рік не такі оптимістичні. Так, у січні–вересні видатки загального фонду менші плану на 93 млрд грн - 11%.

Найбільшою проблемою стало невиконання плану надходжень загального фонду державного бюджету. Порівняно з першим півріччям, воно зросло втричі і становило 122 млрд грн, або 10%. Це стало основною причиною зростання заборгованості загального фонду.

Якщо Україна у вересні 2021 року не зможе погасити $3 млрд боргів, то в країні почнуться серйозні економічні та політичні зміни в негативному напрямку.

Зараз ви читаєте новину «На погашення держборгу йде кожна 8-ма гривня з бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути