середа, 18 листопада 2020 13:54

У Раді прогнозують апокаліптичний сценарій державі

У Раді прогнозують апокаліптичний сценарій державі
Нардеп вважає, що економічні проблеми почнуться до вересня 2021 року. Фото: finbalance.com.ua

Якщо Україна у вересні 2021 року не зможе погасити $3 млрд боргів, то в країні почнуться серйозні економічні та політичні зміни в негативному напрямку.

Про це розповів заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк в інтерв'ю для "Лівий берег".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прогноз на держбюджет-2021: Україна далі тонутиме в боргах

"Якщо у вересні 2021-го ми не зможемо погасити 3 мільярди доларів, то це буде технічний дефолт. І одразу апокаліптичний сценарій, котрий, в принципі, характерний усьому нинішньому політичному циклу в усіх напрямках, зокрема, в фінансовому".

Економічні проблеми почнуться до вересня 2021 року, зауважив Железняк.

"Якщо ми не отримаємо транш МВФ, це буде катастрофа. Адже транш Фонду - не просто гроші, а й сигнал усім іншим про те, що в цю країну можна стабільно інвестувати. Якщо цього сигналу не буде, в умовах необхідності погашення боргів, це стане великою проблемою для України. Ось тут вже буде реальна загроза, що цей уряд знесуть. А також великі політичні пертурбації. І все це цілком реально".

Кабмін у таких умовах не вирішує проблеми, а тільки відкладає їх, вважає нардеп.

"Це відбувається систематично з митними, податковими надходженнями, з доходами від приватизації, зволікання із запуском грального ринку. До речі, прибутки від грального бізнесу заклали в бюджет 2021 року. Усе, як снігова куля. І в якийсь момент перестрибнути цю снігову кулю буде неможливо. Ця влада просто рано чи пізно упаде обличчям в увесь цей сніг".

Проєкт бюджету-2021 Железняк назвав "стандартно поганим". Є великі зауваження до роздутого дефіциту та нереальних методів його покриття, а також до ідеї з підвищенням мінімальної зарплати, казав він.

"Це погана ідея з точки зору економіки, і людям вона не зайде. Адже в результаті більше платитимуть податків. Я знаю, що забагато моїх колег навіть з коаліції ходили й просили від неї відмовитися. Однак більшість депутатів, як ті їжаки. Плакали, але продовжували лізти на кактус".

Ще одним зауваженням до бюджету є збільшення витрат на Офіс президента та інші інститути влади, додав парламентар.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що Верховна Рада не зможе ухвалити проєкт державного бюджету на 2021 рік у встановлений Бюджетним кодексом термін.

Уряд планує збільшити витрати з бюджету на ремонт доріг у той час, коли країна перебуває в критичному стані. Про це каже для Gazeta.ua політолог Тарас Загородній.

Зараз ви читаєте новину «У Раді прогнозують апокаліптичний сценарій державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути