пʼятниця, 06 листопада 2020 21:01

Прогноз на держбюджет-2021: Україна далі тонутиме в боргах

Прогноз на держбюджет-2021: Україна далі тонутиме в боргах
Експерт каже, що це той самий бюджет Гройсмана і Гончарука, тільки з більш роздутим дефіцитом. Фото: ictv.ua

Україна не зможе вчасно погасити борги і впоратися з видатками у наступному році, якщо Верховна Рада не внесе правки у проєкт бюджету до другого читання. Розповідає для Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що у Держбюджеті-2021 хочуть збільшити видатки

"Є великий бюджет, де більше 6% ВВП. Та немає масштабних економічних програм, де бенефіціарами виступали б прості українці або представники середнього бізнесу, які могли б поглинати ці кошти і виходити з кризи. Влада продовжує створювати собі бюджетних партнерів серед олігархів та зовнішніх кредиторів", - каже експерт.

Це той самий бюджет Володимира Гройсмана і Олексія Гончарука, тільки з більш роздутим дефіцитом, який не буде виконано, пояснює Кущ.

"Зараз відбувається знецінення медицини, освіти, науки і екології через скорочення зарплат. Держава має фінансово допомагати соціальному капіталу і малому бізнесу. Для цього потрібно 200-300 мільярдів гривень, яких у нас немає. Тому країна в першу чергу повинна погасити внутрішні і зовнішні борги".

Наше Міністерство фінансів має діагноз "дисфункції", каже Кущ.

"Міністерство не може реалізовувати великі програми. Бо вони передбачають роботу в режимі 24/7, і, що найстрашніше для наших чиновників, партнерами в цій співпраці є прості українці і осередки малого бізнесу, які не будуть взаємодіяти в корупційних оборудках. Мінфін може лише розкидати гроші на великі будівництва та дострокові погашення боргів, бо там спрощена система технічної документації і прості тендери".

"Бюджет не буде виконаний. Десятки програм не будуть профінансовані і перенесені на інший рік, як це відбувається вже багато років поспіль" - додає він.

5 листопада Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про держбюджет на 2021 рік. За це рішення проголосували 275 нардепів.

Мінфін готував проєкт держбюджету на основі прогнозу економічного й соціального розвитку на 2021-2024 роки. Серед ключових пріоритетів документа - підвищена мінімальна заробітна плата, допомога пенсіонерам 75+, програма "Велике будівництво", нові пасажирські вагони, масштабна цифровізація економіки. На цифровізацію галузей економіки у проєкті держбюджету-2021 заклали 2,9 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Прогноз на держбюджет-2021: Україна далі тонутиме в боргах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути