пʼятниця, 06 листопада 2020 15:33

На одну квартиру претендують 10 людей: як змінилася вартість оренди житла

На одну квартиру претендують 10 людей: як змінилася вартість оренди житла
Найпопулярніші квартири вартістю від 8 до 12 тис. грн. Фото: pexels.com

Коронакриза сильно вплинула на ситуацію на ринку оренди нерухомості. Після тривалої заморозки та різких цінових коливань, ринок стає більш-менш стабільним, розповів Gazeta.ua експерт із нерухомості Сергій Костецький.

"Цей рік, умовно кажучи, можна розділити на 3 періоди. До березня щомісяця у середньому здавалося близько 2 тисяч квартир. Із березня запровадили карантин. По червень усе було заморожено. На цей момент бачимо, що кількість угод поступово росте",- каже експерт.

Замість великих, дорогих квартир українці орендують економніші варіанти. Найпопулярніші квартири вартістю від 8 до 12 тис. грн. За оцінками експертів, у Києві зараз простоюють 50-60 тис. квартир для оренди.

"Фактично на одного потенційного клієнта припадає 30 квартир. Якщо йдеться про дешевий сегмент, від 5 тисяч гривень, то на одне помешкання може претендувати 10 людей. На нерухомість, вартість якої коливається в межах 20-50 тисяч гривень, знайти клієнтів вкрай складно. Ринок в основному працює в сегменті до 12 тисяч гривень, за умови нормального стану квартири. Проте найдешевші варіанти орендуватимуть у будь-якому стані", - зазначає Сергій Костецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оренда житла в туристичних містах: де найвигідніше винаймати квартиру

У минулі роки оренда житла в середньому дорожчала на 10-15% за рік. З червня цього року вартість квартир зросла більш як на 20%. Однак, на думку експерта, стрімких стрибків цін у найближчі місяці очікувати не варто.

"Оренда постійно дорожчає, і надалі буде дорожчати. Зростає комуналка, мінімальна зарплата, податок на нерухомість, курс долара. Не може оренда дешевшати. Проте зростання вартості буде відбуватись поступово. Стрибків удвічі-втричі не буде. До кінця року, без різких коливань курсу долара, оренда житла подорожчає на 10%. На 2021-й давати прогнози ще рано. Якщо знову запровадять локдаун - ринок буде заморожений. Усе залежить від уряду, карантинних обмежень та інших факторів, які впливають на вартість орендного житла", - підсумував Сергій Костецький.

З наступного року українці зможуть взяти іпотеку під 5-7% річних на строк від 60 до 240 місяців. Пільгова програма "Доступна іпотека" передбачає кредитування на суму до 2 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «На одну квартиру претендують 10 людей: як змінилася вартість оренди житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути