вівторок, 27 грудня 2011 11:16

На Кубі вперше за 53 роки дозволяють відкривати приватний бізнес

На Кубі вперше за 53 роки дозволяють відкривати приватний бізнес

На Кубі з 1 січня 2012 року набувають чинності зміни у рамках ринкової реформи, згідно з яким приватному сектору буде відкритий доступ до сфери роздрібних послуг.

З цього моменту теслі, слюсарі, фотографи і годинникарі отримають можливість реєструвати приватні підприємства і працювати на себе, самостійно встановлюючи графік роботи і ціни.

Влада Куби виконує програму лібералізації економіки, спрямовану на подолання застою і стимулювання зростання шляхом зниження ролі держави в економіці та заохочення приватної ініціативи. До 2016 року уряд Рауля Кастро має намір перевести 35-40% працюючого населення в приватний сектор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна опустилася на 152 місце в рейтингу легкості ведення бізнесу

Після кубинської революції 1959 року за рішенням Фіделя Кастро всі підприємства на острові були націоналізовані. Однак його наступник і молодший брат Рауль Кастро, який прийшов до влади в 2008 році, відкрито назвав подібний крок помилковим.

На його думку, в ім'я порятунку соціалістичної системи підхід до економіки на Кубі повинен бути повністю переглянутий. Раніше в поточному році влада запропонувала більше 300 проектів реформ для порятунку застійної кубинської економіки. В центрі уваги опинився цей недержавний сектор, у тому числі такі галузі, як фермерське господарство і роздрібна торгівля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корумпованість: Україна - на порозі колапсу і анархії?

Крім того, влада має намір зняти деякі заборони на купівлю-продаж приватної власності, надати менш централізований характер збору доходів, а також гарантувати держпідприємствам більшу незалежність від міністерств в питаннях прийняття бізнес-рішень та управління коштами.

Зараз ви читаєте новину «На Кубі вперше за 53 роки дозволяють відкривати приватний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути