понеділок, 16 травня 2011 14:08

МВФ непохитний: Гроші будуть тільки після реформи пенсій і тарифів на газ

МВФ непохитний: Гроші будуть тільки після реформи пенсій і тарифів на газ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення, щоб ухвалити рішення про виділення третього траншу за програмою stand by.

Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр.

"У липні та грудні минулого року видали два транші. Зараз ведемо переговори про третій транш, але спочатку повинні побачити певні заходи з боку уряду. Перш за все, повинна бути впроваджена пенсійна реформа", - сказав він сьогодні на відкритті сьомого Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences в Лондоні.

Альєр нагадав, що домовленості про проведення пенсійної реформи були зафіксовані в меморандумі в липні та грудні минулого року, а відповідний законопроект ще у грудні був переданий до парламенту.

Глава представництва нагадав, що Україна витрачає 18% ВВП на пенсії, що є найбільшим показником у світі. За його словами, 35% пенсійні нарахування на зарплату є також дуже високою ставкою, але система все одно генерує дефіцит 7% ВВП, а пенсії залишаються низькі.

Говорячи про ціни на газ для населення, Альєр зазначив, що до початку співпраці з цьогорічній програмі stand by вони становили 16% від ціни імпорту, завдяки підвищенню у минулому році на 50% цей рівень піднявся до 25%.

"Але (світові) ціни на нафту і газ зростають, тому це лише невеликий крок", - підкреслив голова представництва МВФ.

Він нагадав, що в грудневому меморандумі з МВФ українська сторона заявила про намір підвищити ціни на газ в квітні і червні, проте потім відмовилася від цих планів. За його словами, уряд пояснює перегляд цих планів низькими зарплатами в країні, проте МВФ вказує на можливості компенсації підвищення тарифів з бюджету для малозабезпечених верств населення.

Альєр назвав також ще однією умовою виділення третього траншу скасування вимоги про обов'язковий викуп Нацбанком протягом 5 днів держоблігацій, внесених державою в націоналізовані банки в рамках їх капіталізації.

Зараз ви читаєте новину «МВФ непохитний: Гроші будуть тільки після реформи пенсій і тарифів на газ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути