Ексклюзиви
середа, 14 листопада 2012 12:00

МВФ кредит не дасть, у НБУ грошей мало, тому треба "потрусити" олігархів - експерт

МВФ кредит не дасть, у НБУ грошей мало, тому треба "потрусити" олігархів - експерт
Олександр Бондар: Сталося те, що й мало статися. Фото: radiosvoboda.org

Вчора на українському міжбанку долар подорожчав до 8,32 грн. Це значить, що в обмінниках американську валюту продаватимуть по 8,4 -8,5 грн. Востаннє курс долара відносно гривні різко підвищувався три роки тому. Тоді долар сягнув позначки 8,21 грн.

"Сталося те, що й мало статися. У цьогорічному бюджеті вже давно була "дірка". Не було чим перекрити витрат на чемпіонат із футболу, соціальні виплати, вибори. Першу половину року уряд штучними шляхами утримував курс, заспокоював щодня, що життя стабільне, все налагоджується, а потім відпустив гривню у "вільне плавання", - розповів економіст, колишній голова Фонду державного майна (ФДМ) Олександр Бондар.

Він наголосив, що цьогоріч скоротилися поставки українського металу та хімії до Європи.

"Це основне джерело надходження валюти до України. Тепер її йтиме менше. Уряд передбачив дефіцит бюджету, великі витрати й тому вирішив продати обласні облгази, генеруючі компанії, теплоелектростанції. За ці гроші, звісно, можна було б перекрити дефіцит, але у них не вийшло. Все це майно продали за заниженими цінами Фірташу. Отримали від проданого лише 60%", - зазначив Бондар.

Економіст нагадав, що золотовалютні резерви Національного банку України (НБУ) за рік скоротилися на $10,7 млрд, зараз вони становлять $28,123 млрд.

"Цих запасів надовго не вистачить. Міжнародний валютний фонд кредиту не дасть, бо у нас вибори провели на такому рівні, що з Україною там не захочуть мати справи. Китай дає позики лише товарами, а кредит від Росії занадто дорогий, доведеться робити серйозні поступки. Єдиним шляхом вирішення цієї проблеми є залучення найбагатших людей України. Нехай вони зроблять позику бюджету держави", - сказав Бондар.

Білоруський сценарій падіння валюти в Україні неможливий, вважає економіст. На його думку, українська економіка більш пристосована до кризових явищ.

Зараз ви читаєте новину «МВФ кредит не дасть, у НБУ грошей мало, тому треба "потрусити" олігархів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути