вівторок, 31 серпня 2021 14:40

Мораторій на відключення від комунальних послуг зняли: що робити боржникам

З 20 серпня скасували мораторій на відключення від комунальних послуг споживачів, що мають заборгованість. Виняток - регіони в червоній зоні.

Як було раніше?

Раніше під час дії карантину й 30 днів після нього було заборонено нараховувати пеню та штрафи, припиняти надавати комунальні послуги боржникам.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Остаточні тарифи будемо знати не раніше жовтня
Остаточні тарифи будемо знати не раніше жовтня

Чому зняли мораторій?

"Уряд хоче хоча б трохи зменшити борги за комунальні перед новим опалювальним сезоном. Тому й зняли мораторій наприкінці літа. Розраховують, що за осінь люди частину заборгованості покриють. Це рішення для влади непопулярне. В Україні борги за газ становлять понад 20 мільярдів гривень. За електроенергію українці винні понад 25 мільярдів, за вивезення побутових відходів - майже вісім мільярдів. Якщо йдеться про багатоквартирні будинки, загальна заборгованість за всіма видами послуг наближається до 60 мільярдів гривень", - розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

"Зняття мораторію допоможе скоротити заборгованість за комунальні послуги. Якщо брати європейський досвід, там ніколи такого не було - людина не платить, а її не можна відключати від послуг. Усі розуміють, що це нелогічно. В Україні ми ще живемо радянськими уявленнями. Тоді ніхто не відключав від комунальних послуг. Це створило проблему - заборгованість населення щороку зростає. Найбільше населення винне за газ і опалення. На третьому місці електроенергія. Можливість відключення послуг стимулюватиме недобросовісних громадян платити", - додав економіст Олександр Охріменко.

Чому населення не платить за комунальні послуги?

"В Україні є люди з маленькою зарплатою та пенсією, але вони не допускають боргів. А є ті, хто заробляє пристойно, але за комунальні не платить принципово. Хтось накопичує борги через певні обставини. Наприклад, людина поїхала на заробітки за кордон. Поки не повернеться, не заплатить. Раніше в Україні штрафували за комунальні борги, нараховувалася велика пеня. Потім це скасували. Якщо боржників не примушувати, то неплатежі зростатимуть", - пояснив Олександр Охріменко.

Що робити українцям, щоб не залишитися без світла чи каналізації?

"Найкращий варіант для боржників - укласти договір про реструктуризацію боргів із підприємством, що надає послуги. Майже в 100 відсотках випадків постачальник іде на це. Бо так може розраховувати, що хоча б якусь суму боржник покриватиме. На час дії договору про реструктуризацію ніхто не має права відключати чи обмежувати надання комунальних послуг", - каже Андрій Новак.

"Після скасування мораторію масових відключень житла від газу, електрики, води, каналізації не буде. Коли людина не доплатила невелику суму, ніхто її не чіпатиме. Це нікому не вигідно. Ідеться про великі суми заборгованості, коли не платять роками. До того ж не всі послуги можна відключити. Наприклад, опалення в багатоквартирному будинку", - зазначив Олександр Охріменко.

На скільки можуть зрости платіжки під час опалювального сезону?

"Зараз ще точно не зрозуміло, які будуть остаточні ціни на опалювальний сезон. За електроенергією бачимо так зване зниження вартості частково в певних категоріях, обсягах споживання. Невідомо, які розцінки будуть за газ та інші послуги. До вартості електроенергії, газу, прив'язані ціни на гарячу воду, опалення. Остаточні тарифи матимемо не раніше жовтня. Тоді можна порахувати, як зміниться розмір платіжки на новий опалювальний сезон", - пояснив Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошей на субсидії вистачить до листопада

Міністр фінансів нещодавно заявив, що грошей на субсидії бракує - потрібен перегляд держбюджету. Про що свідчать такі заяви?

"Про те, що гроші з цієї програми використовують на якісь сторонні завдання. Тому на субсидії коштів не вистачає. Крім того, уряд щороку посилює критерії на право отримання субсидії. І дедалі менше українських родин взагалі отримують право на пільги з оплати комунальних послуг. До того ж розмір виплат практично не змінюється, рівень інфляції не враховують. 300 гривень субсидії два-три роки тому й зараз - це різні речі", - підсумував Андрій Новак.

За комунальні послуги українці заборгували понад 66 млрд грн. Найбільші борги за газ - 25 млрд грн. За тепло й воду винні понад 21 млрд грн. За централізоване водопостачання та водовідведення борги сягнули понад 6 млрд грн. За розподіл електроенергії заборгували 7 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Мораторій на відключення від комунальних послуг зняли: що робити боржникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути