Ексклюзиви
понеділок, 12 жовтня 2020 21:10

Моральна шкода: коли у працедавця можна вимагати відшкодування

Моральна шкода: коли у працедавця можна вимагати відшкодування
Найбільш частим є відшкодування моральної шкоди через незаконне звільнення співробітника. Фото: unsplash

Роботодавця можуть зобов'язати відшкодувати моральну шкоду, якщо той спричинив моральні страждання, які змушують співробітника докласти додаткові зусилля для організації життя.

Судова практика показує, що найбільш частим є відшкодування моральної шкоди через незаконне звільнення. Проте, відшкодування можливе і за незабезпечення безпечних і здорових умов праці, невиплату зарплати та інші порушення прав співробітника, передає rоbota.ua.

Щоб задовольнити вимоги працівника про відшкодування моральної шкоди, обов'язково мають бути такі елементи:

- протиправна дія працедавця, яка призвела до порушення прав співробітника. Наприклад, незаконне звільнення порушило право співробітника на працю;

- факт завдання шкоди - моральні страждання, стрес, тривожність, порушення звичайного порядку життя, втрата звичних життєвих зв'язків;

- причинний зв'язок між шкодою, яку завдано, та протизаконними діями. Наприклад, незаконне звільнення перешкоджає працівнику влаштуватися на нову роботу, внаслідок чого працівник не може забезпечувати свій рівень життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба говорити те, що хоче чути потенційний роботодавець: як вдало пройти співбесіду і знайти роботу

Одночасна наявність всіх цих складових є необхідною умовою для відшкодування працівнику моральної шкоди. Останнє можливе в добровільному договірному порядку та в судовому порядку.

Хоча і не існує визначеного нормативно розміру компенсації за моральну шкоду, суди рідко призначають до виплати суму більшу ніж 15 тис. грн. Окрема ситуація з компенсацією за моральну шкоду, якщо порушення трудових прав призвели до завдання ушкодження здоров'я або каліцтва працівника. У таких випадках розмір компенсації може становити декілька сотень тисяч гривень.

Пошукачам з великим досвідом роботи часто важко працевлаштуватися. Про готовність взяти на роботу кандидата з досвідом понад 6 років заявляють тільки 2% компаній.

Зараз ви читаєте новину «Моральна шкода: коли у працедавця можна вимагати відшкодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути