вівторок, 10 січня 2023 16:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Мішель повідомив, скільки коштів ЄС передав Україні

Мішель повідомив, скільки коштів ЄС передав Україні
Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив про передачу Україні близько €50 млрд. Фото: eastnews.ua

Європейський Союз та його країни-члени від початку повномасштабної російської агресії надали Україні негайну допомогу загальним обсягом майже €50 млрд.

Президент Європейської ради Шарль Мішель сказав про це на пресконференції у Брюсселі після підписання Декларації ЄС-НАТО, повідомляє Укрінформ.

"Вперше у нашій історії ми надали летальне військове озброєння Україні через Європейський фонд миру лише за кілька годин після того, як розпочалася війна. Зараз ми виділили на це понад 3 мільярди євро – додатково до масштабних військових надходжень від країн-членів. Ми об'єднані у підтримці України, наданні їй дипломатичної, фінансової та політичної підтримки. ЄС і його країни-члени разом надали майже 50 мільярдів євро допомоги", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС і НАТО підписали двосторонню декларацію про партнерство

Мішель відзначення зближення ЄС і НАТО. Вони прийняли стратегічні документи, які визначатимуть майбутнє їхньої безпеки – Стратегічний компас у ЄС та нову Стратегічну концепцію у НАТО.

"Війна РФ проти України вразила обидві наші організації та зблизила нас. Ми стали сильнішими. НАТО посилило свою присутність у Східній Європі та у Швеції й Фінляндії. Путін хотів бачити менше НАТО, але домігся протилежного результату – він отримав більше НАТО, і матиме більше ЄС. Ми прискорюємо процес розширення у Західних Балканах та прийняли історичне рішення – надали статус країн-кандидатів Україні та Молдові і європейську перспективу – для Грузії", – пояснив він.

Відносини НАТО з Російською Федерацією залишаться напруженими навіть коли війна в Україні закінчиться.

Ситуація з безпекою в Європі змінилася назавжди, і це слід визнати, заявив 8 січня генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ на конференції з безпеки у Селені.

Столтенберґ наголосив, що перемога російського диктатора Володимира Путіна у війні проти України небезпечна для всього Північноатлантичного Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Мішель повідомив, скільки коштів ЄС передав Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути