четвер, 13 лютого 2020 14:49

Мінус 2,3 млрд грн: Україні невигідне суттєве зміцнення курсу валют

Мінус 2,3 млрд грн: Україні невигідне суттєве зміцнення курсу валют
У бюджеті-2020 на початок року йдеться про долар на рівні 27,5 грн. У січні побачили курс 23-24,5 грн/дол. Фото: NewsOne

У січні бюджет недоотримав 2,3 млрд грн від запланованих надходжень. Це пов'язано з вищим, ніж очікували, курсом гривні.

"Січень не показовий, але певні висновки щодо виконання плану основних показників державного бюджету можу висловити. Основний висновок такий: рік новий, а проблеми ті самі", - заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомили у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляцію рахуватимуть по-новому: що зміниться

Державний бюджет найбільший дохід отримує з податку на додану вартість. Його сплачують з імпортних товарів. Розмір податку залежить від вартості товарів, на яку впливає курс валют.

У Рахунковій палаті звернули увагу на недоліки макроекономічного прогнозування в країні. У бюджеті-2020 на початок року йдеться про долар на рівні 27,5 грн. У січні побачили курс 23-24,5 грн/дол.

Торік обсяг державного та гарантованого боргу скоротився на понад 100 млрд грн за рахунок зміцнення гривні. Водночас за 9 місяців 2019 року, за оцінкою Рахункової палати, зміцнення гривні призвело до недоотримання 20,7 млрд грн доходів держбюджету. 40% обсягу доходів держбюджету обраховуються з використанням курсу гривні до долара або євро.

Зараз ви читаєте новину «Мінус 2,3 млрд грн: Україні невигідне суттєве зміцнення курсу валют». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути