вівторок, 16 серпня 2011 22:20

Металургію треба переорієнтувати на внутрішній ринок - експерт

Металургію треба переорієнтувати на внутрішній ринок - експерт

Попри збільшення Україною обсягів експорту чорних металів, варто дещо переорієнтувати цю галузь на внутрішній ринок.

Таку думку висловив перший заступник директора національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло в ефірі Першого ділового каналу.

"За перше півріччя у нас відбулося активне зростання експорту чорних металів і виробів з них - приріст склав 36%, тобто майже 3 мільярди доларів. Це суттєве збільшення. З іншого боку, треба розуміти, що світ сьогодні знаходиться у складній ситуації, коли деякі країни залишаються у стані рецесії, а деякі зростають, але вони, то й же Китай і країни Південно-східної Азії, є конкурентами України на ринку металу. Тому в довгостроковому періоді - становище українських металовиробників нестабільне", - сказав він.

"Світ сьогодні освоює виробництво подібних видів продукції. Піднімаються не тільки країни Південно-східної Азії, а й Латинської Америки. Тому сьогодні одним із важливих напрямів державної політики має бути експортозаміщення - переорієнтація експортних виробництв на внутрішній ринок", - додав експерт.

Окрім того, жаліло вважає, що треба також застосовувати імпортозаміщення.

"Чимало випадків у нас є, коли ми ввозимо ті товари, які можемо виробляти всередині країни, або вже виробляємо. Наприклад, за перше півріччя поточного року, імпорт чорних металів зріс на 700 мільйонів доларів, при тому, що ми є одним із найбільш потужних у світових масштабах експортером металу — просто у нас немає такого асортименту, який довелося ввозити", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Металургію треба переорієнтувати на внутрішній ринок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути