субота, 25 серпня 2012 17:25

Лише кожен третій ягідний саджанець – український

Лише кожен третій ягідний саджанець – український
За підрахунками експертів УКАБ, щороку українські виробники платять за кордон за іноземні саджанці приблизно 50 млн грн. Фото: teplytsa.com

Збільшення виробництва ягідних культур в Україні стримує дефіцит якісного посадкового матеріалу. Тільки кожен третій ягідний саджанець у комерційних посадках України – вітчизняний.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк.

"Площа комерційного виробництва під ягідними культурами з кожним роком збільшується на 10-15%, - зазначає експерт. - На сьогодні обсяг ринку саджанців ягідних культур в Україні оцінюється на рівні 80 мільйонів гривень. Але це не максимальна швидкість розвитку галузі, оскільки існує ряд стримуючих факторів, і одним із них є недостатня кількість якісного посадкового матеріалу".

За підрахунками експертів УКАБ, щороку українські виробники платять за кордон за іноземні саджанці приблизно 50 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека може позбавити Україну чотирьох мільйонів тонн врожаю зернових

"Наприклад, обсяг ринку саджанців лише такої культури, як суниця садова, у нинішньому році прогнозується на рівні 40 мільйонів гривень, що на 15% перевищує показник минулого сезону. При цьому близько 60-65% даного обсягу в грошовому еквіваленті забезпечується за рахунок імпортованої розсади, вартість якої практично вдвічі вища за матеріал місцевого виробництва. Загалом щороку українські виробники платять за кордон за іноземні саджанці біля 50 мільйонів гривень", ? стверджує експерт.

Основним стримуючим фактором збільшення виробництва ягідних культур, як і раніше, залишається дефіцит якісного посадкового матеріалу сучасних вітчизняних сортів та складність процедури офіційного імпорту саджанців з європейських та американських розсадників, підкреслює експерт ягідного ринку УКАБ Олег Босий.

"В Україні є лише декілька професійних розсадників, що можуть забезпечити належну якість посадкового матеріалу, проте обсяги їх виробництва поки що не задовольняють потреби виробників навіть наполовину, а по деяких культурах, таких, як чорниця щиткова високоросла, в Україні зовсім відсутнє виробництво сертифікованих саджанців. Тому при застосуванні належних технологій вирощування вітчизняних саджанців та розширенні асортименту за рахунок сучасних продуктивних сортів цей напрямок бізнесу ще тривалий час залишатиметься досить перспективним", - переконаний фахівець.

Зараз ви читаєте новину «Лише кожен третій ягідний саджанець – український». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути