Вартість 12 пісних страв до різдвяного столу 2025 року становить 913,57 грн, що на 11% більше проти минулого року.
Ціни на продукти харчування напередодні різдвяних свят демонструють різноспрямовані тенденції: завдяки рекордному здешевленню овочів вартість деяких традиційних страв знизилася, проте загальний чек різдвяного столу збільшився через подорожчання фруктів, риби та бакалії. Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на м'ясо після вихідних зросли
Аналітики зазначили, що особливістю цьогорічного зимового сезону стала "овочева дефляція". Завдяки гарному врожаю ціни на овочі "борщового набору" суттєво впали: капуста подешевшала на 73%, морква - на 63%, цибуля - на 58%, картопля - на 54%, а буряк - на 51%. Це дозволило суттєво зекономити на приготуванні страв, як-от вареники з капустою (їх вартість знизилася на 47%), картопля з часником (-40%) та вінегрет (-18%). Навіть пісний борщ цього року обійдеться на 18% дешевше ніж торік.
Водночас основні символи різдвяного столу - кутя та узвар - помітно додали в ціні, констатували в УКАБ. Індекс куті зріс на 37%. Це зумовлено подорожчанням усіх її складових: горіхи в ціні зросли на 60%, мед - на 40%, а мак та родзинки додали понад 30%. Лідерами за темпами зростання цін стали інгредієнти для узвару: чорнослив показав зростання на 168%, сушені груші - на 140%, яблука - на 110%, що призвело до збільшення ціни напою на 150%.
Рибні страви також подорожчали: вартість оселедця зросла на 24%, а риби (хека) для запікання - на 25%. Соняшникова олія, яка є базовим елементом пісного столу і за рік подорожчала на 22%, додатково впливає на кінцеву вартість страв.
Що стосується м'ясних страв (для тих, хто не дотримується посту або вже готується до Нового року), то їх приготування дорожче за минулий рік. Запечене м'ясо зі свинячого ошийка коштуватиме на 7% дорожче (330 грн/кг). Сало випереджає темпи росту цін на м'ясо - за рік продукт додав у ціні 16% й коштує 272 грн/кг. Ціна м'ясного борщу зросла на 27%, сягнувши 196 грн, де понад 60% ціни складають свинячі ребра (119,5 грн за 500 г). Курятина зміцнюється у вартості через зростання вартості кормів, а ціни на свинину стабілізує імпорт.
Сирна нарізка стане однією з найдорожчих позицій на новорічному столі - 700 грн/кг, що на 40% більше ніж торік. Попри загальний тренд зменшення гуртових цін на молочну сировину виробники утримують високі ціни на масло та сир у зв'язку дорогі енергоресурси. Курячі яйця, які потрібні для олів'є, зросли на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року й сягнули 81,6 грн за десяток, резюмували в УКАБ.
Різдво та Новий рік святкувати цього року буде дорожче. Попри значне здешевлення овочів, ціни на м'ясні продукти та безалкогольні напої продемонстрували стрімке зростання.




















Коментарі