вівторок, 17 липня 2018 14:44

Легальний алкоголь - це розкіш для українців - економіст

Легальний алкоголь - це розкіш для українців - економіст
У європейських країнах легальний і якісний алкоголь доступніший для простих людей ніж в Україні. Фото: retail-loyalty.org

У європейських країнах легальний та якісний алкоголь доступніший для простих людей, ніж в Україні.

"Краща доступність алкоголю у Європі пояснюється, насамперед, високим рівнем доходів європейців, по-друге - надзвичайно високим рівнем конкуренції та перевиробництва, навіть перенасиченістю ринку алкогольною продукцією. При чому всіх видів. Дуже багато висококласних виробників і висока конкуренція сприяють тому, що ціни не ростуть, а якщо і ростуть - то у дуже невеликих пропорціях. При цьому доходи європейців зростають високими темпами. Тому так і виходить, що для європейців алкоголь набагато доступніший, ніж для українців, у яких зворотна ситуація: низький рівень доходів, постійне підвищення акцизів. Тому легальний алкоголь для багатьох людей стає якщо не розкішшю, то досить дорогим продуктом", - розповідає економіст Андрій Новак, пише unn.com.ua.

Розраховувати на доступність якісного алкоголю та інших товарів і послуг українці зможуть лише у випадку поступового підвищення рівня життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британців обурила горілка "Новачок"

"Поки що нам це не світить, бо реальні доходи рости не будуть, оскільки уряд анонсував подальше підвищення цін на енергоресурси, при чому на всі види. А це означає, що в українців ще більше грошей буде йти на оплату комунальних послуг і тих товарів, які напряму пов'язані із енергоресурсами. Тому найближчим часом реальні доходи, на жаль, не ростимуть. І тому алкоголь, як і інші товари та послуги, лишатиметься за доступністю на існуючому сьогодні рівні".

За перший квартал 2018 року українці накупували спиртного на 38 млрд грн. Із урахуванням зростання цін за останні 2 роки витрати українців на алкоголь і тютюн збільшилися майже на 60%. Доходи населення за 1-й квартал становлять 657,9 млрд грн, витратили українці ще більше – 679,9 млрд грн. І це незважаючи на те, що номінальні доходи населення зросли на 23,6%.

Зараз ви читаєте новину «Легальний алкоголь - це розкіш для українців - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути