Ексклюзиви
субота, 25 серпня 2018 10:30

Купуємо українське: експерт про зростання попиту на одяг вітчизняного виробництва

Купуємо українське: експерт про зростання попиту на одяг вітчизняного виробництва
Українці почали більше шити одягу на продаж. Його переважно купують люди із середнім достатком. Фото: Довідник корисних порад

У першому півріччі на 30% зросли продажі одягу та взуття, який виготовляють невеликі українські підприємства. Товар вони реалізують переважно через шоу-руми та соціальні мережі.

"Криза, яку ми пережили внаслідок військових дій, падіння курсу гривні, доходів населення, втрати роботи, спровокувало українців, з одного боку, більш економно ставитися до купівлі предметів вжитку. З іншого - зайнятися підприємництвом. Багато людей, які виїхали з окупованих територій, втративши там роботу, не знайшовши тут, почали власну справу. Наприклад, шиють одяг. Моя сестра з Донецька. Вона почала шити дитячі ковдри, м'які іграшки. Продає свою продукцію через інтернет. Так роблять багато інших нових підприємців. За якістю продукція не поступається європейським брендам", - розповів Gazeta.ua директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Українці проявляють свій підприємницький талант і вчаться конкурувати з іншими виробниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Україна купує російські товари

"Податкова політика теж є важливим фактором. Податок ФОПу в 5 відсотків дає непогані можливості для таких підприємців. Будемо відвертими — не всі декларують доходи. Але тут вирішується інше завдання: або нам брати людей на соціальне забезпечення за рахунок інших платників податків, або дати їм можливість заробити, щоб люди були самодостатніми. Оскільки вони виробляють цю продукцію в Україні, це формує українське ВВП. Заробітки залишаються в країні, що стимулює споживання. Це один із факторів розвитку економіки. Якщо ми спробуємо зараз включити фіскальну репресивну машину, це нічим хорошим не закінчиться. Сподіваюся, що невдовзі продукція невеликих підприємств піде на експорт", - зазначив Амелін.

Продукція подібних підприємств розрахована на українців із середнім достатком.

"Українці з високим достатком традиційно віддають перевагу брендам. Хоча знаю не мало родин, які із задоволенням купують українську продукцію. У Латвії є теж виробники крафтових речей, але вони у 1,5-2 рази дорожчі, ніж аналогічна продукція європейських виробників. Таке виробництво має завжди вищу собівартість, ніж великі виробництва. Тут ми платимо за певний ексклюзив. На жаль, для України поки що це правило не працює. У нас багато місцевих дрібних виробників намагаються по ціні конкурувати із глобальними гравцями", - говорить Анатолій Амелін.

Найчастіше люди в інтернеті купують вживаний одяг, техніку та електроніку. Водночас популярністю не користується текстиль, косметика і парфумерія, нижня білизна. Важливим фактором при покупці вживаних товарів є ціна і стан речі. Часто з рук українці купують ті товари, які потрібні з нагоди чогось. Наприклад, карнавальний костюм чи особлива сукня.

Зараз ви читаєте новину «Купуємо українське: експерт про зростання попиту на одяг вітчизняного виробництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути