вівторок, 14 червня 2011 20:03

Кризовій Білорусі пророкують три роки "спокійної економіки"

Кризовій Білорусі пророкують три роки "спокійної економіки"

У короткостроковій перспективі економіка Білорусі переживатиме період відносної стабільності.

Такий прогноз озвучив академічний директор Білоруського економічного дослідницького освітнього центру BEROC Михайло Сальников у ефірі Першого ділового каналу.

"Історія економічна показує, що після того, як відбувається девальвація валюти на доволі великий процент, а у Білорусі це близько 60%, тривають два, три, чотири, іноді п'ять років, які достатньо спокійні, навіть за умов, коли не відбуваються докорінні зміни в економічній структурі. Тому, думаю, наступні три роки ми не мусимо очікувати якихось особливих криз у Білорусі", — сказав він.

За його словами, використання кредитів від Міжнародного валютного фонду і Євразійською економічною спільнотою змусить Білорусь вдатися до змін в економіці.

"Після надання кредиту МВФ вимагатиме економічних реформ у країні, націлених на диверсифікацію експортно-імпортних потоків, більшої відкритості економіки, особливо у Західну сторону. А у випадку кредиту ЄвроАзЕС, не виключено, що в першу чергу Росія висуватиме умову приватизації ключових білоруських об'єктів, зокрема "Білоруськалію", двох нафтопереробних заводів, можливо, газотранспортної і нафтотранспортної системи", — зазначив Сальников.

У той же час експерт припустив, що Білорусь сама ініціюватиме розширення зовнішніх економічних зв'язків.

"Мої очікування такі, що в даний момент країна буде шукати виходи, навіть самостійно, без підштовхування з боку МВФ, на нові ринки ... У майбутньому все більше імпортно-експортних потоків буде відбуватися між Білоруссю і країнами ЄС та північної Америки", — наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Кризовій Білорусі пророкують три роки "спокійної економіки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути