Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2018 18:19

Комунальні послуги: скільки заплатять українці цього року

Комунальні послуги: скільки заплатять українці цього року
З 1 листопада за газову плиту з кожного члена сім'ї доведеться заплатити 28,2 грн, а не 22,9 грн, як було раніше. Фото: business.vesti-ukr.com

В Україні з 1 листопада газ подорожчає на 23,5% - до 8,55 грн за куб. Ще через місяць на 14-16,5% подорожчають гаряча вода і опалення. У результаті в середньому суми в платіжках за комунальні послуги можуть зрости на 600 грн.

З 1 листопада за газову плиту з кожного члена сім'ї доведеться заплатити 28,2 грн, а не 22,9 грн, як було раніше. Опалення коштуватиме 38,4 грн за кожен квадрат площі. Раніше було 31,2 грн. Таким чином, за опалення газом будинку площею 90 кв м до подорожчання платили близько 2,8 тис. грн. З 1 листопада доведеться заплатити 3,4 тис. грн, передає Обозреватель.

Ті, хто мають газовий лічильник, платитимуть не по нормативу, а за показниками фактичного споживання. Так, за нормативом опалення будинку площею 100 кв м коштуватиме 3,8 тис. грн. Якщо будинок утеплити і платити за лічильником, сума в платіжці знизиться до 2,5 тис. грн.

Крім того, газ дорожчатиме далі. Відповідно до умов співпраці України з МВФ ціни для населення потрібно прирівняти до рівня промисловості. Таким чином, платіжка має зрости на 60%. Так, на опалювальний сезон діятиме ціна 8,55 грн за куб. м. З травня 2019-го вартість газу можуть підняти до 10,6 грн за куб. м, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінили систему нарахування субсидій

На позачерговому засідання 19 жовтня уряд прийняв постанову, яка регулюватиме зростання цін. Щоправда її ще не опублікували. Крім того, зобов'язання підвищувати ціни на газ пропишуть у новому меморандумі з МВФ.

У Кабміні пообіцяли надати субсидію тим, хто самотужки не зможе оплатити комунальні послуги. До органів соцзахисту потрібно звернутися, якщо витрати будуть вище 15% сукупного доходу сім'ї.

У проекті держбюджету на 2019 рік на субсидії заклали 55 млрд грн. За словами керівника директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталія Музиченка, якщо тарифи на комунальні послуги зростуть, суму збільшать.

Зараз ви читаєте новину «Комунальні послуги: скільки заплатять українці цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути