Ексклюзиви
вівторок, 18 липня 2017 16:05

Кому вигідні відключення гарячої води

Кому вигідні відключення гарячої води
60% населення отримують допомогу від держави у вигляді субсидії або пільг. Фото: BBC

Відключення гарячої води вигідні газовим монополістам. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"Коли вимикають гарячу воду, ніхто не запитує чи є у квартирі електричний бойлер. Споживачам одразу починають нараховувати споживання газу за великою нормою. Це вигідно, в першу чергу, газовим монополістам. Коли використовуєте газ просто для приготування їжі - то це 4,4 куби. Щойно вимикають гарячу воду, норму збільшують до 7,8 кубів. Наприклад, у Києві близько 760 тисяч абонентів використовують газ для приготування їжі. І значно менше його використовують для підігріву води. У більшості в квартирах немає лічильників газу", - говорить Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-7 столичних проривів тепломереж за останній рік

Коли постачальники заявляють, що воду вимкнули за борги, треба розібратися, чи дійсно це заборгованість населення.

"60 відсотків населення - це споживачі, які отримують допомогу від держави. У вигляді субсидії або пільг. Самі споживачі гроші за субсидії або пільги не отримують. Монетизації в Україні ще не було. Ці кошти йдуть від держави напряму постачальникам. Якщо бюджет не розраховується з ними, то це не борг самих українців. Це питання до держави - чому не проводять розрахунки? Можливо це організаційна проблема: ніяк не можуть зібрати необхідні документи і провести розрахунки. Або це проблема дефіциту коштів", - додала експерт.

Українці заборгували за комунальні послуги понад 11 млрд грн, за даними Держстату. Середня платіжка взимку становить 1500 грн. У травні, коли не потрібно платити за опалення, скоротилася до 900 грн. У багатоповерхівці заборгованість за комуналку має як мінімум кожна десята квартира.

Зараз ви читаєте новину «Кому вигідні відключення гарячої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути