понеділок, 10 вересня 2018 21:10

Коли українці зможуть отримати дешеві кредити на утеплення житла

Коли українці зможуть отримати дешеві кредити на утеплення житла
Програми з енергоефективності сприятимуть демонтажу газових колонок, створенню індивідуальних теплових пунктів або автономного опалення у кожній квартирі. Фото: UkrMedia

Чотири роки поспіль українці користувалися програмою "теплих кредитів". Щоправда, вона вичерпала себе ще 2017-го. Замінити її цього року мав Фонд енергоефективності, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"Очевидно, що 2018-го Фонд не запрацює. Адже лише наприкінці літа призначили його голову та почали проводити конкурс на посади. Скоріше за все, програми з енергоефективності почнуть діяти з наступного року. Однак вже зараз організацію профінансовано на 1,6 мільярдів гривень", - каже експерт.

Фонд енергоефективності головним чином фінансується за рахунок донорських коштів. Мінімальний розмір становить 100 млн євро на рік. Також гроші надходять з державного бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як зменшити споживання газу

"Загалом бюджет Фонду складатиме 3-3,5 мільярди гривень на рік. За весь час існування фінансування "теплих кредитів" склало 5 мільярдів гривень. В Україні досі деякі будинки оснащено газовими колонками. Це все одно, що підігрівати воду 100-доларовими купюрами. Програми з енергоефективності сприятимуть демонтажу колонок, створенню індивідуальних теплових пунктів або автономного опалення у кожній квартирі", - наголосила Марія Яковлєва.

З початком роботи Фонду кредити для тепломодернізації житла видаватимуть Ощадбанк, Укргазбанк, ПриватБанк, Укрексімбанк. Держава відшкодовуватиме близько 50% позики. Для субсидіантів — на рівні 70%. До програм долучатимуть місцеві органи самоврядування. Щоб вони компенсували відсотки по кредитах.

В Україні призупинили програму "теплих кредитів". Основна причина — закінчились гроші, які були виділені з бюджету на фінансування енергоефективних заходів. Загалом на "теплі кредити" для ОСББ і населення у 2018 році уряд виділив 400 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Коли українці зможуть отримати дешеві кредити на утеплення житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути