понеділок, 30 грудня 2019 10:41

Коли долар знову почне дешевшати: прогнози банкірів

Коли долар знову почне дешевшати: прогнози банкірів
Гривня знову почне міцнішати, якщо не буде негативного інформаційного підживлення. Фото: Економічна правда

Після новорічних свят долар може знову подешевшати.

"Гривня йде на новорічні фінансові канікули на позначці 23,68 гривні за долар. Різка зміна тренду тривалого зміцнення гривні на її стрімке ослаблення пов'язана з нестандартним робочим тижнем, що завершує фінансовий рік, та зі стартом різдвяних канікул в Європі і США", - пояснює банкір Олег Курінний, пише "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на ослаблення долара наприкінці 2019-го вплинув рекордний денний викуп валюти Нацбанком в обсязі $700 млн.

"Готівковий ринок різко підвищив котирування долара і збільшив спред, що в поєднанні з періодом відшкодувань ПДВ і фіналізацією учасниками ринку річних фінансових розрахунків мало ефект пружини, що розтиснулася. Долар пішов угору. Це підігріває також спекулятивна активність", - сказав Курінний.

Банкір Михайло Ребрик ослаблення гривні називає ситуативним.

"Девальвація проходить на малих обсягах, що в деякій мірі говорить про нестійкий, а іноді про спекулятивний характер такого руху. Виходячи з характеру руху, характеру угод на міжбанку, якими забезпечено зростання, і того факту, що котирування на готівковому ринку випереджають міжбанк, поточне ослаблення гривні ситуативне", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого не вдалося зробити в економіці протягом 2019-го

За його словами, гривня знову почне міцнішати, якщо не буде негативного інформаційного підживлення. З початком "нового сезону" розміщень ОВДП і повернення на ринок нерезидентів велика ймовірність відновлення ревальваційного тренду.

"З огляду на дефіцит бюджету, Мінфін, швидше за все, продовжить розміщення ОВДП на аукціонах і в наступному році, а значить, приплив валюти від нерезидентів під покупку держпаперів залишиться одним з основних факторів, що впливають на зміцнення гривні", - додає банкір Наталія Шишацька.

Долар уперше з початку грудня подорожчав 27 грудня. На новорічні свята Нацбанк встановив курс 23,68 грн/дол. Обмінники підняли курс на майже 2 грн. Продають валюту по 24,7-25 грн.

Зараз ви читаєте новину «Коли долар знову почне дешевшати: прогнози банкірів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути