понеділок, 10 листопада 2014 10:40

Китайці не дадуть "Газпрому" аванс на будівництво "Сили Сибіру"

Китайці не дадуть "Газпрому" аванс на будівництво "Сили Сибіру"
Фото: mosvedi.ru

"Газпром" не отримає авансу за газовим контрактом з CNPC. Про це заявив голова правління компанії Олексій Міллер у Китаї, пишуть "Ведомости".

Будівництво газопроводу оцінюється в 770 млрд руб., ці гроші "Газпром" розраховував отримати авансом.

"У нас немає більше необхідності погоджувати отримання авансу для зниження ціни контракту, тому питання про отримання авансу зараз більше не стоїть", - сказав пан Міллер.

Контракт на поставку в Китай до 38 млрд куб. м газу на рік на 30 років за $400 млрд "Газпром" і CNPC підписали у травні. Постачання газопроводом "Сила Сибіру" передбачається почати у 2019 р., ресурсною базою для них стануть Чаяндинське і Ковиктинське родовища "Газпрому".

Будівництво газопроводу почалося 1 вересня, весь проект разом з облаштуванням родовищ коштує $55 млрд.

Ще за тиждень до підписання контракту дві людини, близькі до "Газпрому", розповіли "Ведомостям", що компанія замість авансу обговорює з Китаєм кредит на будівництво трубопроводу. Вони також пояснювали, що домовленість про аванс дозволяє Китаю просити про зниження ціни газу, а з кредитом можна уникнути знижок, але він збільшить боргове навантаження.

"Газпром" не хотів, щоб відношення боргу до EBITDA у нього було вище одиниці, а при отриманні $25 млрд кредиту воно становитиме 1,36, зазначав у вересні перший заступник начальника фінансово-економічного департаменту "Газпрому" Олександр Іванников.

З урахуванням того, що "Газпром" не отримав авансу від Китаю, можливе надання держдопомоги, зокрема з Фонду національного добробуту (ФНБ), говорить федеральний чиновник і попереджає, що це повинні бути кошти під конкретний проект будівництва газопроводу "Сила Сибіру", надані через викуп облігацій SPV-компанії.

Грошей на "Силу Сибіру" з ФНБ "Газпром" не просив, запевняють дві людини, близькі до групи "Газпром". Чи можливо, що "Газпром" може звернутися по гроші в ФНБ, співрозмовники "Ведомостей" не кажуть. Представник компанії відмовився від коментарів.

Подібну схему в червні описував міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв у якості альтернативи докапіталізації "Газпрому", яку запропонував президент Росії Володимир Путін. Улюкаєв указував, що за рахунок коштів ФНБ можливе входження в капітал SPV.

"Сила Сибіру" цілком підходить під цілі фінансування за рахунок ФНБ: це інфраструктурний проект, спрямований зокрема і на газопостачання Далекого Сходу, каже директор Small Letters Віталій Крюков, навряд чи з ФНБ будуть виділені всі необхідні кошти, швидше за все, "Газпрому" доведеться вдаватися також і до позикового фінансування.

На розробку родовищ, будівництво газопереробних потужностей, труби і доведення прокачування до 38 млрд куб. м "Газпрому" потрібно більше $100 млрд, у поточних умовах цей проект неокупний, каже партнер RusEnergy Михайло Крутихін. Тому виділення коштів на нього - питання політичне. Швидше за все, "Газпрому" їх більше нізвідки буде взяти, як він буде повертати їх, теж незрозуміло.

Зараз ви читаєте новину «Китайці не дадуть "Газпрому" аванс на будівництво "Сили Сибіру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути