




Віктор Чіркін з селища Ставище на Київщині шість років тому почав варити сири і пекти хліб за власною технологією.
"Спершу у село переїхали батьки, завели близько 15 кіз. Коли з дружиною приїжджав до них, то почував себе краще, ніж у душному Києві. Зникала алергія, вільніше дихалось. Тому після одного з таких приїздів вирішив залишитись у селі", - каже Віктор.
Козине молоко використовують з власної ферми, а коров'яче закуповують у фермерського господарства. Щотижня переробляють близько 500 літрів молока. Готують йогурти, м'які і тверді сири.
"В мене виникла ідея варити сир за старовинними рецептами, без штучних заквасок. Навчався справі в інтернеті. Коли почало виходити, став залучати брата. В нас сімейний бізнес, крім батьків задіяні ще тітка й брат. Всі обов'язки розподілені. Мама доїть корів, батько допомагає по господарству, ми з братом займаємось сироварінням і збутом", - каже Віктор.
Починав Віктор із кухні та кількох каструль, зараз має невеличкий цех із сироваріння.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес на медовому вині окупиться за три роки
"У справу вкладав близько 15 тисяч доларів. Переважно це гроші, які потратив на обладнання та матеріал, бо будівництвом та ремонтом ми з батьком займалися самотужки. Також значна частина ресурсу пішла на розкрутку бренду і впізнавваність", - каже Віктор.
Кілограм сиру коштує від 300 до 500 гривень, в залежності від витримки і сорту сиру.
"Сири, які мені не подобаються, виключаю з виробництва. Так перестав варити сир з голубою пліснявою. Він мені не смакує. Найбільшим попитом користується м'який свіжий сир та йогурти. На сьогодні ринок збуту в нас ще досить малий. І потрібно постійно думати, як його розширювати", - каже Віктор.
Назар Фомін відкрив перепелину ферму в селі Стрілків Стрийського району Львівської області. Продає свіже м'ясо та яйця птиці під брендом "Файний вуйко".
Коментарі