понеділок, 24 січня 2022 22:55

Кількість зареєстрованих РРО стрімко зросла

Більшість фізичних осіб-підприємців на єдиному податку вже встановили реєстратори розрахункових операцій чи їхні програмні аналоги (РРО/ПРРО). Маємо більше 300 тис. касових апаратів, встановлених ФОП на ЄП.

Про це повідомив у Telegram голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев. Щотижня реєструють по 50 тис. РРО.

Про позитивний ефект фіскалізації говорить в радіоефірі Київської школи економіки Дарина Марчак, керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління:

"Запровадження РРО позитивне для покупців, які отримають чек на покупу, що дає їм більше гарантій для відстоювання своїх прав.

Для "білих" компаній – це більш рівні умови для конкуренції. Для ФОПів встановлення РРО перестало бути фінансовим тягарем як у першу хвилю 2015-16 років, коли треба було купувати й обслуговувати фізичний апарат. Зараз це може бути програмний продукт за символічну плату.

Найбільше втратить "сірий" та "чорний" бізнеси, що не звикли афішувати свої доходи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Держава розписується у неспроможності покарати порушників податкового законодавства" - експерт про обмеження для ФОП

Проти даної норми "спрощенці" тривалий час активно протестували, але зараз перехід на нові правила роботи відбувається спокійно, а кількість зареєстрованих ФОПами РРО лише за перші тижні січня збільшилась більше, ніж вдвічі, про що свідчать дані на графіку, складеному Державною податковою службою.

Автор: ДПС
 

"Це свідчення того, що фіскалізація не знищила український бізнес, про що багато хто застерігав, - продовжує Дарина Марчак. – Поки не було програмних РРО, справді існував острах щодо монопольного становища постачальників механічних касових апаратів, щодо завищених цін на них. З уведенням ПРРО ці нарікання зникли".

Зараз на ринку присутні близько 10 розробників ПРРО, конкуренція між ними відчутна. Для бізнесу є можливості підібрати під свої потреби адекватний пакет – від безплатних версій з обмеженим функціоналом та кількістю операцій за певний період до потужних версій з залученням аналітичних інструментів та можливістю приймати платежі за допомогою смартфона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФОПи зможуть подати річну декларацію у "Дії"

Є "вузьке" місце, що з'явилося під час аналізу даних фіскальних чеків. Податкова служба не аналізує належним чином інформацію, отриману з них.

"Податківці не дають інформацію про обсяг операцій ФОПів, про їхніх контрагентів, які товари продаються. Це дало б базу для економічних досліджень, які б якісно покращили систему і дали розуміння того, що насправді відбувається в економіці", - підсумовує Марчак.

З 1 січня вступили в дію зміни до законодавства, згідно з якими застосування РРО тепер обов'язково всіма ФОПами 2-4 груп, незалежно від обороту. Використовувати РРО відтепер зобов'язані всі ФОП, за винятком:

⁃ тих, хто отримує кошти виключно на банківський рахунок

⁃ тих, які займаються незалежною професійною діяльністю (адвокати, нотаріуси тощо)

⁃ тих, хто працюють в селі.

Зараз ви читаєте новину «Кількість зареєстрованих РРО стрімко зросла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути