пʼятниця, 09 серпня 2019 21:10

Картопляна криза: чому не дешевшає популярний овоч

Картопляна криза: чому не дешевшає популярний овоч
Стрибки цін пов'язані із погодою. Фото:besplatka.ua

Картопля в Україні коштує найдорожче за останні 5 років. На гуртових базарах кілограм пропонують по 9-10 грн. Приблизно такі ж ціни на картоплю в сусідній Польщі. Рік тому цей овоч був удвічі дешевшим.

Стрибки цін пов'язані із погодою. Через дощі фермери вимушені були пересаджувати картоплю в кінці травня. Влітку в частині регіонів опадів не було більше 2,5 місяців. В інших - поля затопило, передає "Інфо-Шувар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому подорожчав хліб

"Через зливи в травні та посуху в червні в господарствах Півдня врожайність впала в 1,5 рази. Комерційну партію ранньої та середньої картоплі можна було знайти хіба у крупних виробників. Відповідно, ціни були і поки залишаються рекордно високими. Про прогноз на другу половину сезону казати ще зарано. Вартість буде залежати від погоди в наступні два місяці. Найгірший сценарій – посуха в серпні та холодна, дощова погода у вересні", - говорить Микола Гордійчук, засновник компанії "Агріко Україна".

Найбільший попит на картоплю серед населення спостерігається у вересні та жовтні, друга хвиля - березень-квітень. Щороку населення менше вирощує цього овоча самостійно, їздять на закупи на гуртові базари.

За 5 років продукти харчування в Україні подорожчали втричі. Так, соціальний продуктовий кошик у лютому 2014-го коштував 342,7 грн, 2019-го - 939,9 грн.

Зараз ви читаєте новину «Картопляна криза: чому не дешевшає популярний овоч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути