понеділок, 05 серпня 2019 21:10

Пояснили, чому подорожчав хліб

Пояснили, чому подорожчав хліб
Найдешевші сорти хліба дорожчають швидше, ніж дорогі. Фото: Антикор

За перші шість місяців 2019 року хліб в Україні подорожчав на 9%. Таким чином зростання вартості хліба майже втричі випереджає споживчу інфляцію, яка становила за перше півріччя 3,6%.

"Бачимо постійне подорожчання хліба як цього року, так і минулого. При цьому найдешевші сорти дорожчають швидше, ніж дорогі. І поняття соціального хліба, який в Україні коштує дорожче ніж у Польщі чи Литві, фактично звучить як глузування", - написав у Facebook директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога молочка: як зросли ціни на популярні продукти

За даними Держстату, пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку коштував у грудні минулого року 21,8 грн/кг. У червні 2019-го – 24,10 грн. Вартість кілограма житнього хліба за півроку зросла на 9%. Півкілограмовий батон за півроку подорожчав із 12,60 до 13,50 грн.

"За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж, житній хліб подорожчав на 14%, пшеничний хліб із борошна першого ґатунку на 13%, пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку на 12% і батон на 9%", - додає Дорошенко.

Минулого року житній хліб, білий хліб із борошна вищого ґатунку і батон подорожчали на 7%, а білий хліб із борошна першого ґатунку – на 8%. Головна причина - зростання світової ціни на зернові, зокрема пшеницю.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому подорожчав хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути