Ексклюзиви
неділя, 10 січня 2021 21:10

Які серії будинків визнали найбільш незручними для проживання

Які серії будинків визнали найбільш незручними для проживання
Серед недоліків серій найчастіше трапляється неможливість перепланування. Фото: pixabay

Серійні будинки в Україні зводили, аби здешевити собівартість квадратного метра та прискорити процес будівництва.

Така нерухомість з'являлась переважно в другій половині минулого століття, пише dom.ria.

Серед поширених типових проєктів минулого століття незручними вважають такі:

Хрущовка 464 серії

У хрущовках всіх серій тісні кухні квадратурою до 6 кв.м, маленька житлова площа, прохідні кімнати, незручні об'єднані санвузли, стелі 2,5 метра, погана тепло- та звукоізоляція.

Найкращою стала 438 версія, але від неї швидко відмовилися через високі затрати на будівництво. Середньою стала 480 серія, а найгіршою можна вважати 464 з наступних причин: вузький крок поперечних опорних конструкцій, що спричинило обмеження перепланування; тонкі холодні зовнішні стіни 35 см; планування прохідними, вузькими кімнатами; тісний передпокій, санвузол, кухня; компактні сходові майданчики; низька якість покрівлі, перекриттів.

Серія 1-464А-20

Це поліпшене житло з 9 поверхами. У 70-ті роки серію 1-464А-20 досить швидко визнали неліквідною, й у Києві її будували лише протягом 3 років. Хоча за цей час встигли звести досить багато таких будинків на Нивках, Шулявці, Солом'янці, Дарниці.

Від серії відмовилися з причини нераціональності місць загального користування – вони займають досить велику площу, знаходяться в центрі будівлі, тому спроєктовані без вікон. Це незручно під час експлуатації та в контексті пожежної безпеки.

Серед інших недоліків 1-464А-20 називають: шість квартир на поверсі незручного планування з маленькими кухнями; тонкі, холодні опорні стіни товщиною 35 см; слабкі шатрові перекриття; плоска м'яка покрівля з малим терміном служби, погана теплова та гідроізоляція; малий крок поперечних опорних стін та неможливість перепланування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземці купують житло в Україні, щоб здавати в оренду

Серія КТ

Конфігурації квартир вважають хорошими, але в контексті експлуатаційних якостей є проблеми: поганий захист від вологи, протікання в місцях стиків, грибок; висока звукопровідність; необхідність утеплення; обмеження в контексті перепланування.

Серія БПС

16-поверхові панельні будинки БПС прийшли до Києва як аналог невдалої московської серії II-57. Серед недоліків: всі стіни опорні, а значить не можна зробити перепланування; висота стель складає 2,5 метра; низька теплоізоляція й висока звукопровідність; невеликі кухні 7-9 кв. м з нераціональним косим балконом; незручні вузькі коридори.

Серія 96

Це більш сучасний варіант типової великопанельної забудови. На початок будівництва в середині 70-х років ці будинки вважалися прогресивними. Налічували від 5 до 10 поверхів. Їх активно зводили в 80-х та 90-х роках минулого століття.

Недоліки серії: невеликі кухні 7,5-8,5 кв.м, вузькі коридори до 6 квадратів; необхідність у додатковому утепленні та звукоізоляції; тісний роздільний санвузол – в деяких однокімнатних квартирах об'єднаний з сидячою ванною; обмеження в переплануванні з причини малого кроку опорних стін та внутрішнього опорного каркаса.

У грудні середня вартість квадратного метра в новобудовах Києва підвищилася. Ціна в перший місяць зими становила 32,4 тис. грн. Це на 0,8% більше, ніж у листопаді.

Зараз ви читаєте новину «Які серії будинків визнали найбільш незручними для проживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути