Ексклюзиви
вівторок, 04 лютого 2020 11:05

Як зменшити платіжки за газ

Як зменшити платіжки за газ
Розмір тарифу на розподіл газу залежить від кількості абонентів, які проживають в тому чи іншому регіоні. Фото: Цензор.НЕТ

У Європі домогосподарства, які не споживають газ, оплачують виключно абонплату. В Угорщині, Польщі та Німеччині вона становить €40-50 на рік, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"Це підйомні гроші для європейського споживача, які дозволяють газорозподільчим компаніям не залежати від сезонних коливань, планувати витрати на ремонт, модернізацію та розвиток газорозподільчих мереж. В Україні пропонували також встановити абонплату для одного домогосподарства приблизно 50-70 гривень на рік. Щоправда, через жадібність облгазів був ризик абонплати, яка у 2000-3000 разів перевищувала б реальне споживання", - пояснила експерт.

За її словами, люди мають знати, скільки коштує газ, а скільки його доставка, з чого складається тариф на розподіл і чому він зріс.

"Рахунки за газ та його доставку розділили 2015-го, коли Україна імплементувала Третій енергетичний пакет, прийняла закон про ринок газу та розділила облгази на газорозподільчі та газопостачальні компанії. Водночас реального відокремлення розподілу від постачання у нас не відбулося. В принципі кошти отримує один той самий власник. Просто все оформлено на дві юридичні особи", - пояснює Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснила, коли українці отримають справедливу ціну на газ

Додає, що розмір тарифу на розподіл залежить від кількості абонентів, які проживають в тому чи іншому регіоні. У Києві він найнижчий, бо газ споживає близько 1 млн домогосподарств. У невеличких містах тариф значно вищий.

"Щоправда, населення зі всіма податками і витратами на транспортування має платити за газ 4-4,5 тисячі гривень за тисячу кубометрів. Це можливо, якщо рівень державно-регульованої ціни на газ для потреб населення визначати на підставі закону "Про ціни та ціноутворення". Там йдеться, що ціна має встановлюватися на рівні покриття собівартості та економічно обґрунтованого відсотку прибутку. Однак українці платять більше без жодного економічного обґрунтування від уряду", - підсумувала Яковлєва.

Із податками, транспортуванням та націнкою газзбутів українці за новим методом розрахунку в січні заплатять 5,87 грн за куб. Щоправда, ціна не враховує плати за розподіл. Вона приходить окремою платіжкою. У січні 2019-го побутові споживачі платили 8,55 грн за кубометр газу.

Зараз ви читаєте новину «Як зменшити платіжки за газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути