понеділок, 29 квітня 2013 12:09

Як отримати квартиру за договором довічного утримання?

Як отримати квартиру за договором довічного утримання?
Про ризи розповідає брокер. Фото: vinnicya.vn.ua

У Києві багато пенсіонерів шукають людей, які за квартиру доглядатимуть їх до смерті.

Про це Gazeta.ua розповіла столичний брокер Ірина Смикало.

"Пропозицій багато, але людей, які за догляд отримують квартиру у спадок, насправді дуже мало. 80% залишаються ні з чим, - каже Смикало. - Порядних, серед таких клієнтів майже не зустрічала. Доглядальників міняють, як рукавички, ще й вимагають невідомо чого - від червоної риби до креветок під соусом, хоч уже жувати не мають чим".

За словами брокера, доглядальницю пенсіонери можуть звинуватити в отруєнні чи замаху на їхнє життя, часто підозрюють у крадіжках дорогоцінностей, яких насправді господарі ніколи не мали.

"Коли вирішили доглядати за одиноким пенсіонером в замін на його квартиру, не погоджуйтеся на оформлення спадку, - рекомендує Смикало. - Його можна переписувати хоч щодня. Не вірте, що квартиру перепишуть на вас через рік чи два. Як правило, у кожного одинокого пенсіонера перед смертю раптом з'являється кілька навіть дуже близьких родичів. Щоб отримати квартиру, все оформлюйте через договір у нотаріусі. Найкраще, якщо на вас квартиру оформлять, як дарственну".

Людмила Остапенко чотири роки доглядала одинокого пенсіонера. У березні успадкувала його однокімнатну квартиру на столичній Борщагівці.

"Друзі і родичі мені заздрять, але ніхто не знає, якою ціною мені це далося, - каже жінка. - Ніхто не поспівчував, коли я розривалась між домом, роботою і абсолютно чужою мені людиною. Дід, якого я доглядала, пересувався по квартирі на візку. Щодня повинна була провідувати його вранці і ввечері. Вранці готувала сніданок і обід, прибирала у його кімнаті, мила посуд, який залишився звечора. Допомагала одягтися, коли просив, голила і стригла його двічі на місяць. Ввечері пригощала вечерею, допомагала прийняти ванну".

Каже, перші два місяці пенсіонер перевіряв її на чесність.

"Часто лишав на видному місці свій золотий перстень. Думав, я вкраду і більше не прийду. Капризував, як і всі літні люди. Замовляв з вечора капусняк, а коли я все купувала на борщ, просив гречаного супу. Важко було вгодити з м'ясом і котлетами - то зажирні, то запісні, то недосмажені. Але коли звик, як я готую, почав хвалити. Ми подружилися. Хоч сварились регулярно - майже щотижня. Разів з вісім хотіла йти від нього, але стримувала себе", - зазначила вона.

Зараз ви читаєте новину «Як отримати квартиру за договором довічного утримання?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути