понеділок, 28 вересня 2020 11:12

Як шахраї видурюють у жертв банківські дані: розкрили схему

Як шахраї видурюють у жертв банківські дані: розкрили схему
Спочатку шахрай обдзвонює базу даних, називається співробітником служби безпеки. Фото: unsplash

Зловмисники обдзвонюють потенційних жертв і втираються їм у довіру, бо озвучують персональні дані. Таку інформацію купують, наприклад, на форумах у Darknet.

Спочатку шахрай обдзвонює базу даних, називається співробітником служби безпеки. У потенційної жертви запитують, карткою якого банку вона користується. Потім намагаються переконати, що з її картки намагаються зняти гроші.

На відміну від інших шахрайських схем, коли зловмисник нічого не знає про співрозмовника, тут одразу ж до жертви звертаються на ім'я та по батькові. В окремих випадках навіть знають, якого числа було відкрито картку, пише "Обозреватель".

"Ми заблокували за вашою карткою транзакцію на певну суму. Чи є картка поруч із вами?" - запитують шахраї.

Наступний крок - виманити інформацію чи змусити встановити шкідливий додаток. Зловмисники пропонують для підтвердження інформації назвати повний номер картки, термін придатності й після зачитати СМС, яке прийде на мобільний телефон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банківська картка - це гаманець, а не аксесуар: економісти пояснили, як не стати жертвою шахраїв

"Ми не просимо назвати персональні дані, а саме CVV-код, який міститься на зворотному боці картки. Щоб ми могли ідентифікувати вас як клієнта нашого банку, маєте назвати її номер", - говорить шахрай.

Дізнавшись дані, зловмисники проводять перекази з картки.

Є ще 2 варіанти розвитку сценарію. Перший - якщо картки немає поруч, але є банківський додаток. У такому разі телефоном шахрай озвучує інструкції, як дізнатися номер картки, а після "підтвердити дані". Другий варіант - якщо людина не користується банківським додатком, шахраї пропонують установити програму на телефон, яка надає віддалений доступ до нього. Таким чином можуть відновити доступ до банківського додатка, вкрасти особисті дані.

Національний банк пропонує позбавляти свободи на 1 рік і більше за шахрайство з пластиковими картками. Регулятор працює над відповідним проєктом змін до Кримінального кодексу.

Зараз ви читаєте новину «Як шахраї видурюють у жертв банківські дані: розкрили схему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути