Ексклюзиви
понеділок, 27 вересня 2021 21:10

Як зміняться тарифи на опалення та гарячу воду

Як зміняться тарифи на опалення та гарячу воду
Тарифи на опалення та гарячу воду під час опалювального сезону можуть зрости на 25-30 відсотків. Фото: pexels.com

Нафтогаз із жовтня і до кінця квітня продаватиме українцям газ по 7,96 грн за куб. м. Ціна не враховує витрат на транспортування.

Нафтогаз – не єдиний постачальник газу для побутових споживачів. З 1 серпня 2020 року українці можуть обирати, у кого вигідніше купувати енергоносій. На сьогодні існує 65 таких компаній.

"Сумніваюсь, що вдасться знайти вигідніші пропозиції. Газзбути не дадуть менших цін порівняно з Нафтогазом. Адже це єдиний оператор, який має монопольний доступ до газу Укргазвидобування. Крім того, компанія пропонує регульовану урядом ціну", - розповів Gazeta.ua експерт із енергетики Святослав Павлюк.

Тарифи на опалення та гарячу воду під час опалювального сезону можуть зрости на 25-30 відсотків.

"Нафтогаз уже звернувся по гроші до Кабміну. Компанія побоюється, що існуючих запасів газу не вистачить для проходження опалювального сезону. А ресурсів на закупівлю блакитного палива у сторонніх видобувачів немає. Водночас для бюджетних установ ціна газу стартує з понад 20 тисяч гривень за тисячу кубометрів. У містах є проблеми з тим, щоб обігріти школи та дитячі садки. Я б готувався до масштабного локдауну. Заклади фактично закриють та будуть мінімально опалювати", - говорить Павлюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на газ може збільшитися вдвічі - експерт

На думку експерта, Україні потрібні довгі та системні програми енергозбереження. Тоді громадяни зможуть економити на комунальних.

"Торік у бюджеті на Фонд енергоефективності грошей взагалі не заклали. За останні 7 років рекордно мало виділили на програму "теплих кредитів" - 120 мільйонів гривень замість 400. А то і 800 мільйонів як було раніше. В принципі стратегії у нас немає. Не можна у жовтні закликати людей встигнути утеплити будинок до листопада. Енергоефективність – це діяльність, яка планується на десятиріччя і наскоками не вирішується. Водночас статистика споживання газу на потреби населення свідчить, що українці стали економнішими. До 2013 року, без врахування тимчасово окупованих території, населення споживало близько 26-27 мільярдів кубічних метрів природного газу. Зараз – 16-17", - підсумував Святослав Павлюк.

Із 20 серпня скасували мораторій на відключення від комунальних послуг боржників. Виняток — регіони, що перебувають у червоній зоні.

Раніше під час карантину та 30 днів після нього забороняли нараховувати пеню та штрафи, припиняти надавати комунальні послуги боржникам.

Зараз ви читаєте новину «Як зміняться тарифи на опалення та гарячу воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути