пʼятниця, 16 грудня 2011 14:10

Із введенням ринку землі не слід поспішати - експерт

Із введенням ринку землі не слід поспішати - експерт

Незалежний експерт з аграрних питань Володимир Жмуцький вважає, що із введенням ринку землі не слід поспішати.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"На тлі того, що держава не звертає увагу на розвиток аграрного сектору, йде форсування земельних відносин. Горе України в тому, що у принципі всі урядовці говорять правильно. Але коли починають щось робити, то краще б нічого не чіпали. Вводити ринок землі потрібно, бо кращого, ніж приватна власність, нічого у світі не придумано. Власник завжди буде ефективнішим господарем на землі. Однак не треба форсувати цього питання до якоїсь дати", - зазначив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні проблеми для селян створюють урядовці - експерт

На його думку, повноцінний ринок землі можна запускати лише після того, як запрацює механізм кадастру.

"Варто розробити механізм, який би забезпечив повний облік земельних угідь - інвентаризацію, встановлення меж, приналежності кожної ділянки тощо. Також треба захистити права власників на землі сільськогосподарського призначення. Лише коли запрацює механізм земельного кадастру, можна запускати ринок земель в повному обсязі. А урядовці хочуть спочатку запустити аукціони. Порозпродують землю, а як її потім оформляти? Знов буде хаос", - сказав Жмуцький.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект "Про ринок землі". За відповідний законопроект проголосували 245 карток народних депутатів. Закон передбачає продаж земель сільськогосподарського призначення з 2013 року. Водночас з 1 січня 2012 року припиняє діяти мораторій на продаж таких земель.

Зараз ви читаєте новину «Із введенням ринку землі не слід поспішати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути