вівторок, 29 листопада 2011 09:16

Італійські патріоти вирішили викупити борг держави

Італійські патріоти вирішили викупити борг держави

Патріотично налаштовані італійці, ділові об'єднання і представники владних структур Італії закликали співгромадян продемонструвати довіру до євро і допомогти у вирішенні боргової проблеми шляхом придбання держоблігацій країни, пише Financial Times.

У понеділок відбувся перший з двох етапів операції "Народні облігації", і, за даними одного з найбільших банків Італії, Intesa Sanpaolo, кампанія увінчалася цілком реальним успіхом. В рамках першого етапу італійцям запропонували купувати папери на вторинному ринку, а 12 грудня вони зможуть взяти участь в первинному розміщенні річних бондів міністерством фінансів країни.

Для приватних осіб, що купують державні цінні папери на вторинному ринку, італійські банки скасували комісію, крім того, висока прибутковість паперів - наприклад, для 2-річних бондів вона становила 7,2% у понеділок - також привернула увагу італійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усім країнам єврозони загрожує зниження кредитних рейтингів - Moody's

Першим патріотичну ідею висунув 51-річний тосканський бізнесмен Джуліано Мелані. Його заклик тут же був підхоплений Асоціацією банків Італії і знайшов широку підтримку у владних колах.

За даними FT, в числі приватних інвесторів, які відгукнулися на звернення Дж.Мелані, була Карла Пауелл - дружина одного з провідних британських політиків та бізнесменів Чарльза Пауелла, італійка за походженням. У понеділок вона вклала в італійські держпапери 20 тис. євро власних коштів, заявивши: "Я купила облігації з почуття патріотизму. Наш держборг душить країну. Не знаю, як ми зможемо забезпечити економічне зростання, виплачуючи величезні річні відсотки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після кризи Європа зовсім по-іншому дивитиметься на Україну - експерт

Тим часом екс-прем'єр Італії Сильвіо Берлусконі, один з найбагатших людей в країні, не знайшов часу і грошей на підтримку патріотичної кампанії. За його словами, він не зміг взяти участь у купівлі облігацій через судовий розгляд, що змусив його провести весь день в суді.

Населення і компанії Італії володіють 57% держпаперів Італії, що перебувають в обігу із загального обсягу в 1,9 трлн євро. При цьому 14% належать безпосередньо фізичним особам, а інші папери - переважно фінкомпаніям. Рим робить ставку на внутрішній попит в умовах різкого зростання вартості запозичення та скорочення вкладень в італійські держпапери іноземними банками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк недостатньо захищається від кризи, що насувається - експерт

Основним іноземним кредитором Італії є Франція. У французьких банках накопичилося італійських облігацій на 300 млрд євро.

Зараз ви читаєте новину «Італійські патріоти вирішили викупити борг держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути