вівторок, 12 квітня 2022 08:23

Спецтема: Війна Росії проти України

"Іранська модель": Україна пропонує вихід із залежності від російського газу

"Іранська модель": Україна пропонує вихід із залежності від російського газу
У Німеччині довго цементувався міф про те, що Європа помре без російських енергоресурсів. Фото: pixabay.com

Україна пропонує міжнародним партнерам застосувати до Газпрому "іранську модель" санкцій.

Згідно з нею, російський газ ітиме в Євросоюз, але кошти за нього не надходитимуть в Росію, заявив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков на конференції стосовно безпеки та стабільності українського енергетичного сектору в понеділок у Відні, передає "Укрінформ".

"Що стосується природного газу з РФ, то його зараз найскладніше замістити. Він становить 40 відсотків загального імпорту ЄС. Ми пропонуємо "іранську модель" санкцій - газ доставляється від Газпрому до Європи, але всі кошти зберігаються на депозитних рахунках в європейських банках, доки Росія не виконає визначені умови", - сказав він.

Таким чином гроші не надходитимуть безпосередньо до країни-агресора, а отже, не фінансуватимуть війну проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Італії знайшла, чим замінити імпорт російського газу

В ЄС, зокрема в Німеччині, "дуже довго цементувався міф про те, що Європа помре без російських енергоресурсів", додав Демченков.

"Насправді ситуація абсолютно протилежна - це російська енергетика помре без Європи. Європейський Союз для російського газу залишається єдиним великим ринком збуту. Без європейського ринку росіянам треба буде зупинити свої газові родовища, законсервувати їх, а потім, коли вони стануть їх відновлювати, буде втрачено 70 відсотків родовищ. Тому якщо президент РФ Володимир Путін вирішить зблефувати й зупинити постачання газу, він просто зруйнує свою газову інфраструктуру", - заявив заступник міністра енергетики.

ЄС може повністю відмовитися і від скрапленого природного газу, що стане "вірним сигналом для ринку та бізнесу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Годі спонсорувати варварів: Україна звернулася до світових компаній

"2021 року загальне постачання російського СПГ становило менше 8 відсотків світових поставок. Майже половина імпортувалася Європою. Але повне ембарго ЄС на імпорт російського СПГ нестиме незначний ризик, оскільки ці обсяги можуть бути легко замінені збільшенням виробництва 2022 року іншими постачальниками", - зазначив Демченков.

Євросоюз спроможний повністю відмовитися і від російських нафтопродуктів. Європа імпортує приблизно 15% дизельного палива загального споживання з Росії. Це можна замістити збільшенням внутрішнього виробництва та додатковим імпортом із Північної Америки та Азії.

"Ми звертаємо особливу увагу європейських колег на необхідність запровадження негайного ембарго на поставки російського СПГ і нафтопродуктів і доводимо, що газ та дизельне паливо також можуть бути заміщені. Також ми говоримо про санкції проти Росатому та ембарго постачання ядерного палива з РФ", - наголосив заступник міністра енергетики України.

Євросоюз 8 квітня погодив п'ятий пакет санкцій, що містить вугільне ембарго, яке запрацює із серпня, а також закриття портів для російських кораблів із низкою винятків.

На знак підтримки України міжнародні компанії вже понад місяць бойкотують ринок Росії. Водночас деякі компанії лише вдають, що відмовляються від співпраці з РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Іранська модель": Україна пропонує вихід із залежності від російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути