понеділок, 21 вересня 2020 14:04

Іпотека під 10%: з якими витратами покупці стикаються насправді

Іпотека під 10%: з якими витратами покупці стикаються насправді
Крім відсотків за користування кредитом, потрібно застрахувати своє життя і житло. Фото: unsplash

У липні стартувала державна програма доступного іпотечного кредитування під 10%. Національний банк запропонував уряду запровадити часткову компенсацію відсоткової ставки за іпотекою, тому що позики під 10% банки пропонують одиницям.

У державному банку клієнтам розповідають, що мінімальний відсоток по кредиту - 13,99% для новобудов. На вторинному ринку - 9,99% встановлюються тільки на перші півроку, а починаючи з 7-го місяця платити потрібно 15%.

"Зі зниженням облікової ставки, на жаль, підросла ставка резервування. На певну суму, на яку банк видає кошти в кредит, він повинен створити резерви. І ця ставка резервування тепер 11 відсотків", – пояснює засновниця і голова українського клубу нерухомості Ольга Соловей у коментарі "Сьогодні".

Забудовники, як і банки, теж не відчули змін.

"На продаж наших ЖК поки що іпотека не вплинула. Тому що вона поки що адресна – тільки для військовослужбовців, працівників правоохоронних органів. На вільному ринку цієї іпотеки ще немає", – констатує засновник компанії-забудовника Ігор Ніконов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо в банку змушують застрахуватися: пояснення НБУ

Крім відсотків за користування кредитом, потрібно застрахувати своє життя й житло. Деякі банки беруть додаткову комісію за оформлення кредиту.

Якщо немає початкового внеску від 20%, то іпотеки не буде. Зменшити його до 10% можна тільки надавши у заставу ще одну квартиру.

"Попередньо ухвалене позитивне рішення на вартість нерухомості в мільйон гривень. Вам необхідно буде внести аванс 50 відсотків, тобто 500 тисяч гривень", – говорять в банку.

У Нацбанку кажуть, що така ситуація абсолютно стандартна.

"Так, це насправді є звичайною ситуацією на ринку іпотеки поки що. Саме тоді банк може запропонувати низьку й досить приємну процентну ставку. Варто розуміти, що дуже сприятливі ставки за іпотекою – 10-11-12 відсотків – банки пропонують для окремої категорії позичальників. Це найбільш лояльні клієнти банків із перевіреною і гарною кредитною історією", – пояснює головна економістка управління аналізу системних ризиків Департаменту фінансової стабільності НБУ Олена Шмигель.

Слід звернути увагу, що крім відсоткової ставки за кредитом, на позичальника лягає тягар додаткових платежів за страхування, оцінку майна і юридичний супровід.

Банки не поспішають видавати українцям кредити на житло через непрозорі схеми фінансування серед забудовників. "Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, коли мешканці не отримують квартири", - заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Зараз ви читаєте новину «Іпотека під 10%: з якими витратами покупці стикаються насправді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути