четвер, 05 листопада 2020 10:14

Інвестори житлового будівництва будуть захищені законом

Інвестори житлового будівництва будуть захищені законом
До Верховної Ради був внесений законопроєкт №4247. Фото: pixabay.com

До Верховної Ради був внесений законопроєкт №4247, про внесення змін до Закону України "Про фінансово-кредитні механізми й управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю".

Проблема полягає в тому, що система правовідносин у сфері житлового будівництва дозволяє забудовникам порушувати права інвесторів на всіх етапах такого будівництва і при цьому фактично уникати відповідного покарання, пише finance.ua.

Через відсутність довіри до компанії-забудовника та законодавчих гарантій захисту власних прав та інтересів інвестори не зацікавлені у фінансуванні будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські гуртожитки переходять у власність громад

Новий законопроєкт пропонує встановити можливість фінансування з фондів фінансування будівництва лише одного об'єкта будівництва.

Це дозволить запобігти виникненню так званих "пірамід", коли кошти інвесторів, сплачені за будівництво конкретного об'єкту інвестування, спрямовуються для будівництва іншого об'єкту.

Пропонується забезпечити фактичний контроль з боку банку, в якому управителем відкритий рахунок ескроу, за ходом будівництва, а також зобов'язати забудовника страхувати на користь інвесторів свою цивільно-правову відповідальність перед ними за своєчасність і повноту проведення будівельних робіт.

Забудовник матиме можливість отримати грошові кошти лише після того, як банк переконається, що відповідний етап будівельних робіт закінчений. Крім того, пропонується фінансувати будівництво поетапно по мірі готовності об'єкту.

У Верховній Раді хочуть змінити систему нарахування податку на нерухомість. Планують оцінювати вартість житла, а не його метраж. Експерти кажуть, що це може призвести до постійного зростання розміру нарахувань.

Зараз ви читаєте новину «Інвестори житлового будівництва будуть захищені законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути