Ексклюзиви
пʼятниця, 30 жовтня 2020 10:09

Оподаткування житла: до чого можуть призвести зміни у системі нарахувань

Оподаткування житла: до чого можуть призвести зміни у системі нарахувань
Податок будуть стягувати залежно від вартості житла. Фото: unsplash

У Верховній Раді хочуть змінити систему нарахування податку на нерухомість. Планують оцінювати вартість житла, а не його метраж. Експерти кажуть, що це може призвести до постійного зростання розміру нарахувань.

Зараз податок на нерухомість платять тільки ті, хто живе в квартирах від 60 кв. м і в будинках від 120 кв. м. Ставка податку – не більш 1,5% мінімалки за кожен квадрат, пише Obozrevatel.

Глава Комітету податкової, митної та фінансової політики Данило Гетманцев розповів, що для оцінки вартості житла використовуватимуть кадастровий реєстр, який планують оновити. З його слів, чиновники перевірять вартість житла кожного українця й надішлють квитанції тим, у кого дорогі квартира або будинок.

"Наприклад, якщо у вас триповерховий будинок у передмісті Києва, а мені від бабусі залишився будинок такого ж метражу в поганому місці, ми будемо платити однаковий податок. А це неправильно. У нас є база оцінки нерухомості, дали час підготувати базу. Стягуватимуть податок залежно від вартості житла", – розповів Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 3 зміни в інтер'єрах, які викликав коронавірус

Аналітик Сергій Родлер каже, що нова система нарахування податку на нерухомість призведе до постійного зростання розміру платежів.

"Не думаю, що це хороша ідея. На відміну від європейських країн, в Україні вкрай нестабільний курс валют. До того ж, варто очікувати нескінченних суперечок на тему справедливої кадастрової оцінки з вимогою переглянути її в меншу сторону з боку населення і в більшу з боку органів влади", – пояснює експерт.

Середня вартість квартир у новобудовах Києва у вересні 2020 року становила 30,2 тис. грн/кв. м. Порівняно з серпнем, вона збільшилась на 0,8%.

Зараз ви читаєте новину «Оподаткування житла: до чого можуть призвести зміни у системі нарахувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути