четвер, 28 грудня 2023 17:30

Ігор Шайхет: Україна та Європа не готові відмовитись від готівки

Автор: Ігор Шайхет
  Власник приватної інкасаторської компанії «СІТ-СЕК’ЮРИТІ» Ігор Шайхет
Власник приватної інкасаторської компанії «СІТ-СЕК’ЮРИТІ» Ігор Шайхет

У цьому році ідея повної відмови від готівки ширилась кулуарами Верховної Ради. Її ініціатором став заступник голови Офісу президента Руслан Шурма. Посадовець схиляється до думки, що такий крок суттєво допоможе у боротьбі з корупцією. В НБУ на це відповіли тим, що Україна, як і жодна з країн світу, не може повністю відмовитись від купюр. На думку власника приватної інкасаторської компанії "СІТ-СЕК'ЮРИТІ" Ігоря Шайхета, до такого кардинального кроку не готова банківська система і власне суспільство. Особливо це стосується нашої держави, яка зараз перебуває у стані війни, що диктує свої правила, часто не сумісні з застосуванням сучасних технологій. Про це фахівець в галузі інкасаторських послуг розповів виданню "Фокус". Торкнувся і європейського досвіду.

Ігор Шайхет: готівка залишається популярною формою оплати в Австрії та Німеччині

Дослідження консалтингової компанії BearingPoint вказує, що, незважаючи на глобальний рух до цифрових розрахунків, готівка залишається основною формою оплати в деяких країнах Європи – наприклад, в Австрії та Німеччині. Споживачі цих та інших країн і надалі віддають перевагу банкнотам та монетам у своєму гаманці. Шайхет Ігор Олегович констатує, що використання готівки в Австрії становить 79%, а в Німеччині - 71%, що вище, ніж у більшості інших європейських країн. Від німецькомовних держав дещо відстають Швейцарія (63%), Ірландія (61%), Нідерланди (57%) і Франція (55%), хоча, як бачимо, готівковий обіг у них теж перевищує половину фінансових операцій.

Якщо говорити про вікові категорії, то в Австрії найбільше готівку використовують люди віком 55 років і старші - 86%. У віковій групі від 18 до 24 років ця країна також випереджає інші з показником 68%. Франція має найнижчий рівень використання готівки в цій категорії - 37%.

- Причиною використання готівки для багатьох опитуваних є конфіденційність даних, яку карткові платежі не надають, - зазначає Ігор Шайхет. - Крім того, половина респондентів стикається з певними проблемами при використанні цифрових методів оплати. От і маємо те, що за даними з відкритих джерел, близько 60% жителів єврозони висловили бажання зберегти можливість використання готівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін спрогнозував, на скільки зростуть середні зарплати українців до 2026 року

Автор: Ігор Шайхет
  Популярність готівки в Україні продовжує зростати
Популярність готівки в Україні продовжує зростати

Ці факти, на думку керівника приватної інкасаторської компанії "СІТ-СЕК'ЮРИТІ", свідчать про те, що жителі європейських країн абсолютно не готові відмовитись від готівки. В Австрії та Німеччині вважають такий спосіб оплати оптимальним, надійним та максимально доступним за будь-яких умов. А умови, як показує досвід, можуть бути різними…

Шайхет Ігор: готівковий обіг в Україні зростає

За даними Інтерфакс-Україна, у 2022 році обсяг готівки в обігу нашої країни збільшився на 14,1% або на 88,5 млрд грн. В грошовому еквіваленті ця сума досягла 716,1 млрд грн, про що сповістив Національний банк України.

За словами Ігоря Шайхета, станом на 1 січня 2023 року в готівковому обігу нашої держави перебувало 2,9 млрд банкнот на суму 710,5 млрд грн та 14,2 млрд монет на 5,5 млрд грн. Аналізуючи останній квартал минулого року, спеціаліст зазначив, що в тому періоді обсяг готівкової гривні в обігу зростав щодня.

- Це пов'язано з масованими обстрілами української енергетичної інфраструктури, що спричинили тривалі відключення електроенергії. Як наслідок, термінали в торговельних точках не працювали, тому безготівкові розрахунки втрачали свою актуальність, бо були недоступними. Не працювали і банкомати, отже в тих реаліях платоспроможність не втратили лише ті, хто у своєму запасі мав фізичні кошти - грошові банкноти, - пояснює Шайхет Ігор.

Автор: Ігор Шайхет
  Сьогодні в Україні, як ніколи, важливі наявні готівкові кошти
Сьогодні в Україні, як ніколи, важливі наявні готівкові кошти

Але навіть без екстрених і тривалих відключень світла, популярність готівки в Україні продовжує зростати. Так, станом на 1 жовтня 2023 року обсяг готівки в обігу нашої країни становив 727,9 млрд грн. А це, як ми розуміємо, на 6,4 млрд грн більше, ніж було на початку року.

Тобто українці, хоч і використовують безготівкові форми оплати, все одно не відходять від традиційних способів здійснення фінансових операцій. За словами Шайхета Ігоря Олеговича, подібний вибір людей поважають і в Нацбанку.

- Наскільки нам відомо, НБУ планує і в подальшому дозволяти громадянам обирати, які грошові форми вони бажають використовувати, навіть після можливого запуску е-гривні, - підкреслює Ігор Шайхет. - Такий самий підхід запроваджений і в ЄС, де Європейський центральний банк не віддає перевагу ні готівці, ні безготівковому способу оплати. Вибір між різними формами розрахунків залишається за споживачем. І це, я на мене, вірне рішення.

Україна та Казахстан: готівка залишається вагомою перевагою в умовах конфлікту – Шайхет Ігор

Власник інкасаторської компанії "СІТ-СЕК'ЮРИТІ" зазначає, що сьогодні в Україні, як ніколи, важливі наявні готівкові кошти. Це пов'язано з повномасштабною війною, яка точиться на всій її території.

- Всі ми пам'ятаємо перші дні війни, коли панічні настрої у суспільстві призвели до того, що торгівельні точки відмовлялись приймати картки. У той період банкомати не витримували навантаження сотень тисяч клієнтів, які прагнули отримати якомога більше банкнот в руки. Заради цього людям доводилося по декілька годин (а іноді навіть діб) відстоювати в чергах за готівкою, яку видавали в обмеженій кількості. Коли перший ажіотаж пройшов і ситуація практично стабілізувалась, виникла інша проблема – вимкнення світла. Та не будемо далеко ходити, згадаємо нещодавню хакерську атаку на мобільного провайдера Київстар. Вона практично на дві доби заблокувала доступ до зв'язку та мережі Інтернет для мільйонів українців з різних регіонів. І що ми отримали? Немає мережі – немає можливості здійснювати електронні розрахунки. Це особливості війни, які вимагають наявності готівки, та, відповідно, призводять до збільшення її обсягів в точках інкасації, - коментує Шайхет Ігор Олегович.

Експерт також наголосив на прикладі Казахстану, де через масові протести на початку 2022 року ввели надзвичайний стан. Його умови передбачали повне блокування Інтернету, що унеможливило здійснення безготівкових розрахунків.

Ці приклади вказують на важливість наявності готівки в руках громадян для задоволення повсякденних потреб, навіть у надзвичайних обставинах. Ігор Шайхет закликав українців мати при собі кошти, щоб не втратити можливість здійснювати фінансові операції за будь-яких умов, включаючи екстремальні ситуації.

Цьогоріч середня зарплата в Україні у ІІІ кварталі становила 17 937 грн.

Це на 22,7% більше, ніж за аналогічний період 2022 року, повідомив Держстат.

"Найвища заробітна плата штатних працівників була у сфері інформації та телекомунікацій, де вона зросла на 20,3 відсотки до 37 542 грн на місяць", - сказано в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Шайхет: Україна та Європа не готові відмовитись від готівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути