Ексклюзиви
понеділок, 14 березня 2011 11:06

Харчі подорожчають на 50% - експерт

Харчі подорожчають на 50% - експерт

Основні харчі за підсумками 2011 року можуть подорожчати в Україні на 50%. Фактори подорожчання, як вважають експерти, - зростання цін на паливо, нові норми Податкового кодексу і втручання держави в аграрний ринок країни.

На думку директора консалтингового агентства "ААА" Сергія Наливки, влада придушує аграрний бізнес, в результаті чого в Україні продукти дорожчатимуть незалежно від світових тенденцій. Як приклад він навів проект закону 8053, згідно з яким створений державний монополіст матиме майже ексклюзивне право на експорт об'єктів державного цінового регулювання.

"Насправді, важливо, не скільки гречка коштуватиме, а цей законопроект. Він повертає колгоспний лад, при якому головний гравець на ринку - це державний оператор-монополіст, якого обирають не зрозуміло, за якими критеріями, люди близькі до влади", - пояснив Наливка і додав, що це повністю уб'є експорт, виробництво, і матиме катастрофічні наслідки не тільки для інвестицій, а й для продовольчої безпеки.

"Коли у нас тут загнеться внутрішнє виробництво за корупційно-експортною схемою, інвестиції підуть з виробничого сектора. У підсумку, у нас все буде дорого не залежно від того, які ціни в світі", - зазначив він.

За словами Наливки, новий Податковий кодекс, встановивши норму, що зобов'язує замовника сплачувати ПДВ за особу, що надає послугу, прибрав посередників з доставки овочів. У результаті роздрібні мережі стали за валюту купувати овочі за кордоном, що автоматично спричинило зростання їх вартості.

Ще один чинник, який зіграє на підвищення цін на продукти - штучно накручені ціни на бензин, які заклали передумови подорожчання продуктів на 30-40%.

"Можна прогнозувати, що в цілому всі основні продукти 2011 року подорожчають не менш, ніж на 50%", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Харчі подорожчають на 50% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути