четвер, 08 липня 2010 12:30

Гривня стабільна, інфляція знижується - експерт Нацбанку

Гривня стабільна, інфляція знижується - експерт Нацбанку

Керівник групи радників глави Національного банку Валерій Литвицький виступає за перегляд урядом прогнозу інфляції на 2010 рік з 13,1% до менш ніж 10%.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції у Києві.

Він повідомив, що інфляція у червні склала 6,9%.

"У минулому році відповідний показник становив 15%. Тобто у 2 рази більше. Внесок цього року у загальну інфляцію - 3,3%. У минулому році на цей період було 8,6%. З березня інфляція була чи менше 1% або зовсім відсутня. Тож, протягом другого кварталу була дефляція. Це дасть можливість вихаркати ту скажену інфляцію, яка була минулого року", - сказав експерт.

Литвицький також зазначив, що вчора Національний банк України знизив облікову ставку до 8,5%.

"Можливо, до кінця року вона буде знижена на 7%. Для цього є усі передумови. А зниження процентних ставок Нацбанку - прямий стимул для зниження і процентних депозитних ставок, а з ними і кредитних ставок комерційних банків", - пояснив він.

Економіст також вважає, що ціни в подальшому можуть не підвищуватися. Цьому сприяє відсутність конфлікту Уряду і Нацбанку, відновлення практичної співпраці з МВФ, стабільність гривні.

"Гривня стабільна, тому люди не скуповують товари, не намагаються у щось вкласти гроші. Отже ціни на продовольчі товари також стабільні. Якщо не накручувати людей, штучно не збуджувати, то цінова стабільність може зберігатися", - наголосив Литвицький.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Гривня стабільна, інфляція знижується - експерт Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути