субота, 22 січня 2022 08:00

"Держава розписується у неспроможності покарати порушників податкового законодавства" - експерт про обмеження для ФОП

Для ФОП третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юридичними особами. Це має скоротити схему ухилення від сплати податків із зарплат, заявив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Збурення бізнес-спільноти

Заява чиновника неабияк сколихнула українську бізнес-спільноту.

"Якщо йдеться про супермаркети, в яких вибивають чеки на ФОПів, то це починання голови комітету треба підтримати. Бо коли під ФОПів маскуються великі торговельні мережі, це — проблема, - коментує Gazeta.ua засновник рекрутингової агенції "Борщ" Сергій Марченко. - Але не зрозуміло, чому держава хоче вирішувати цю проблему у такий дивний спосіб як заборонити ФОПам третьої групи співпрацю з юридичними особами.

На цій формі працює купа бізнесів зі сфери послуг. І відсутність ПДВ є для них дуже вигідною і дозволяє вийти з тіні. Чому для них має щось погіршуватися?

Так держава розписується у своїй неспроможності карати за порушенння податкового законодавства. І замість того щоб карати винних, вирішила ударити по всіх – і по тих, хто ухиляється від оподаткування, і по тих ФОПах третьої групи, хто чесно працює з юридичними особами".

Такі зміни є частиною реформи оподаткування доходів, представленої наприкінці минулого року на Економічній експертній платформі.

Що передбачає реформа?

Йдеться про спрощення адміністрування податків на зарплату. На меті – знизити податкове навантаження шляхом об'єднання трьох обов'язкових платежів (єдиного соцвнеску, податку на доходи фізосіб та військового збору) в єдину ставку ПДФО – 30%, з поступовим зниженням на 1% щороку – до 25%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Реформи – це низка проб і помилок. Ідеального рецепта не існує"

Проте через поширення в Україні схеми найму ФОП третьої групи за цивільно-правовим договором на надання послуг, бізнес навряд чи почне офіційно працевлаштовувати працівників. Адже за ФОП роботодавець може сплачувати 5% єдиного податку та мінімальне ЄСВ. Загальні витрати за такої схеми у будь-якому разі будуть нижчими, ніж у разі сплати зарплатних податків навіть за зниженою ставкою.

На якій стадії ініціатива

"Поки нема ні закону, ні законопроєкту. Складно сказати, чи ця реформа буде цьогоріч, - продовжує Сергій Марченко. - Гетманцев не називає ні основні принципи, ні конкретні правила. Якщо анонсується реформа у 2022 році, то вона мала вже бути обговорена, принципи мали би бути затверджені. Треба вже зараз подавати якісь документи в парламент для голосування. Бо восени знову почнеться бюджетний процес і його треба готувати на тій базі, яка вже є.

Загалом ця заява видається не дуже серйозною. Сам Гетманцев не говорить, що буде заборонено все. Каже, що можливості ФОПів третьої групи співпрацювати з юрособами будуть обмежені. Але у який спосіб, для кого?

Ця заява просто збурює бізнес-спільноту. Держава мала б обережно висловлюватися і запроваджувати зміни в податкових питаннях", - підсумовує Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У таксистів будуть касові апарати: готують законопроєкт

Прийняти необхідні законодавчі зміни Данило Гетманцев розраховує у 2022 році, щоб об'єднаний податок запрацював із 2023 року.

Проте досі продовжуються дискусії щодо ставки єдиного податку та джерел компенсації для держбюджету, який може втратити частину доходу після реформи.

"Владі необхідно поквапитися, якщо вони хочуть, щоб реформа була запущена у 2023 році, - пояснює головний юрист компанії Winner Максим Багнюк. Зміни до Податкового кодексу не можуть бути внесені пізніше як за шість місяців до початку нового бюджетного року, в якому нові правила та ставки почнуть діяти. Їх також заборонено міняти упродовж бюджетного року, повідомив він бухгалтерському порталу "Дебет-Кредит".

З огляду на цю норму парламенту з метою адміністрування нового податку з 1 січня 2023 року необхідно внести зміни до законодавства до 1 серпня 2022 року, що малоймовірно", - вважає Багнюк.

  За 2021 рік кількість фопів зросла на 83 257 або на 4%. Зараз їх майже 2 млн. Це найкращий результат за останні 5 років. Для порівняння, у 2020 році зростання становило 22 455 фопів або 1,2%. 2017 року налічувалось 1,765 млн ФОП, 2018-го — 1,840 млн, 2019 — 1,889 млн, 2020 — 1,911 млн
За 2021 рік кількість фопів зросла на 83 257 або на 4%. Зараз їх майже 2 млн. Це найкращий результат за останні 5 років. Для порівняння, у 2020 році зростання становило 22 455 фопів або 1,2%. 2017 року налічувалось 1,765 млн ФОП, 2018-го — 1,840 млн, 2019 — 1,889 млн, 2020 — 1,911 млн
 

Третя група платників єдиного податку (ЄП) є найбільш чисельною серед суб'єктів господарювання, що обирають спрощену систему оподаткування. Обрати 3-тю групу ЄП можуть зареєстровані ФОП та юрособи, у яких відсутні наймані працівники або кількість працівників не обмежена; а обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році – 7,002 млн грн). На відміну від фіксованих сум ЄП для груп 1 та 2, ставки ЄП для групи 3 встановлені у розмірі:

– 3% доходу та обрано додатково сплату ПДВ;

– 5% доходу – якщо ПДВ не сплачують.

Зараз ви читаєте новину «"Держава розписується у неспроможності покарати порушників податкового законодавства" - експерт про обмеження для ФОП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути