середа, 01 серпня 2012 09:38

"Газпром" втратив контроль над "трубою" Литви

"Газпром" втратив контроль над "трубою" Литви
Lietuvos dujos є монополістом з постачання газу споживачам в Литві. Фото: liga.net

Стокгольмський арбітражний суд відхилив вимоги ВАТ "Газпром" відшкодувати збитки від поділу компанії Lietuvos dujos, повідомили в міністерстві енергетики Литви.

Суд остаточно затвердив право литовського уряду ініціювати розслідування діяльності газової компанії у Вільнюському окружному суді та відхилив всі вимоги "Газпрому" про відшкодування збитків, а також ухвалив, що російська монополія не може забороняти уряду Литви піднімати в суді питання про відповідність керівників компанії займаним посадам, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Газпром" відключили від Литви".

В Міненергетики Литви зауважили, що рішення арбітражу ще раз свідчить про те, що питання про діяльність Lietuvos dujos і реалізації Третього енергетичного пакета ЄС в газовому секторі "Газпром" повинен вирішувати шляхом не арбітражу, а добровільних переговорів.

Lietuvos dujos є монополістом з постачання газу споживачам в Литві і його транзиту через територію країни. Німецькому E.On Ruhrgas International належать 38,9% акцій Lietuvos dujos, "Газпрому" - 37,1%, Міненергетики - 17,7%.

Минулого року уряд Литви зажадав поділу активів компанії за трьома видами бізнесу: транспорт газу, газорозподіл і продаж газу. Такої реорганізації вимагають від Литви норми Третього енергопакету ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна майже вдвічі збільшила запаси газу в підземних сховищах

Акціонери Lietuvos dujos домовилися, що до 2014 року компанія буде повністю поділена. Безпосередньо за Lietuvos dujos залишиться лише продаж газу, а її магістральні газопроводи і газорозподільні мережі будуть передані новоствореним компаніям. Перша з'явиться до липня 2013 року, друга - до 2014 року, при цьому газорозподільна компанія залишиться дочірнім товариством Lietuvos dujos.

Проти поділу Lietuvos dujos неодноразово виступав "Газпром". Будучи монополістом по поставкам газу в Литву, він завжди підкреслював, що не хоче втрачати вплив на активи Lietuvos dujos. Проте влада Литви проігнорували думку "Газпрому" навіть на тлі істотного зростання ціни газу для країни (більше $ 500 за 1 тис. куб. М).

План поділу Lietuvos dujos ще має затвердити правління компанії, а акціонерам доведеться вибрати оцінювача виділяються активів. Магістральні газопроводи можуть виявитися у новоствореній компанії, підконтрольної уряду Литви, або ж будуть передані чинному оператору електромереж Litgrid.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" втратив контроль над "трубою" Литви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути