неділя, 17 квітня 2011 19:17

"Газовим" обіцянкам Путіна можна вірити на слово - експерт

"Газовим" обіцянкам Путіна можна вірити на слово - експерт

Публічна заява прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна про зменшення для України вартості імпортованого газу в разі приєднання до Митного союзу є "позитивним сигналом".

Таку думку висловив заступник генерального директора Центру міжнародних та порівняльних досліджень Олег Грицаєнко в ефірі Першого ділового каналу.

"Сама по собі обіцянка проведення таких переговорів 19 квітня — це дуже позитивний сигнал. Протягом кількох місяців російська сторона не погоджувалася обговорювати це питання. І в принципі резерви для такого зниження ціни на газ, вони є. Приклад — всім відомі "харківські угоди" минулого року, коли Україна фактично нічого не запропонувавши взамін, тільки відмовившись від заполітизованих, заідеологізованих підходів минулої влади, просто продовжила статус-кво навколо Чорноморського флоту (РФ. — ред. ) і за це отримала величезну знижку на природний газ", — сказав він.

У той же час, за словами експерта, з юридичного погляду, Митний союз і "газове питання" — це "різні речі".

"Звичайно, Росія хотіла би бачити більш активну економічну співпрацю з Україною. Але економічне партнерство з Росією вигідніше Україні, бо Україна зараз знаходиться не в такій ситуації, щоб мати великий простір для маневру. Якщо Україна погодиться стати членом Митного союзу, то лунало багато публічних обіцянок з боку Російської сторони... І навіть з цієї точки зору вони мають бути виконані", — зазначив Грицаєнко.

"Площина для знаходження компромісу (щодо входження України до Митного союзу. — ред.) може бути знайдена і в інших сферах. Це і спільні підприємства, спільні проекти", — додав він.

Зараз ви читаєте новину «"Газовим" обіцянкам Путіна можна вірити на слово - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути