понеділок, 25 листопада 2019 14:31

Газ замість боргів: Нафтогаз пояснив, яким має бути новий транзитний контракт

Газ замість боргів: Нафтогаз пояснив, яким має бути новий транзитний контракт
Нафтогаз надіслав Газпрому лист-відповідь на їхню пропозицію про транзит газу у 2020-му. Фото: ubr.ua

Нафтогаз готовий продовжувати обговорювати транзит російського газу, але за європейськими правилами та у тристоронньому форматі - Україна, Росія, ЄС.

"Готові конструктивно розглядати пропозиції Газпрому щодо виконання рішень Стокгольмського арбітражу і відповідної мирової угоди. За остаточним та обов'язковим для виконання рішенням арбітражу, Газпром має сплатити Нафтогазу приблизно $3 мільярди. Нас влаштовують грошові кошти, але якщо Газпром хоче сплатити цей борг через поставки газу, готові розглянути таку пропозицію", - написав у Facebook виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

Про це українська компанія написала у відповіді на лист Газпрому щодо транзиту газу у 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ зі знижками: у Нафтогазі пояснили, чим маніпулює Путін

За словами Вітренка, новий контракт на транзит газу треба укладати за європейськими правилами та з відокремленим від Нафтогазу оператором ГТС. Діючий контракт на транзит російського газу територією України закінчується 31 грудня 2019 року.

Водночас у Росії вже заявили про наступні газові переговори. Попередньо їх запланували провести у п'ятницю 29 листопада.

Росія готова продовжити старий чи укласти новий контракт на транзит газу територією України на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ у 2020-му. Відповідний лист Газпром за підписом голови правління Олексія Міллера направив на адресу Нафтогазу.

Зараз ви читаєте новину «Газ замість боргів: Нафтогаз пояснив, яким має бути новий транзитний контракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути