Ексклюзиви
субота, 22 травня 2021 12:35

Газ може коштувати на третину менше - економіст

В європейських країнах на оплату житлово-комунальних послуг громадяни виділяють від 5 до 12 відсотків доходів. В Україні багато родин витрачають до третини заробленого на комунальні послуги. Це аномально, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

Автор: Олена Луценко
  Щоб ціни стали справедливими, треба приборкати апетити енергомонополістів
Щоб ціни стали справедливими, треба приборкати апетити енергомонополістів

"По газу більше половини внутрішніх потреб забезпечує власний видобуток. Близько 20 мільярдів кубів Україна видобуває. На жаль, у нас прийняли методологію визначення цін за європейським хабом. Це неправильно, тому що в нас не 100-відсотковий імпорт газу. Якби так було, тоді ми повинні були б враховувати імпортну ціну. А якщо є більша частина власного видобутку газу, який набагато дешевший по собівартості, то треба формувати вартість газового коктейлю. Тобто собівартість українська з невеликою прибутковістю і ціна дійсного реального об'єму імпорту. Якщо таким чином формувати ціну, тоді газ буде коштувати на 25-30 відсотків менше, ніж є сьогодні", - каже економіст.

Щодо електроенергії, то Україна має власне виробництво. Повністю можемо задовольняти внутрішній попит, ще й експортувати.

"А в нас чомусь ціна визначається за так званою європейською вартістю. Це неправильно, бо якщо іти за такою логікою, ми повинні встановлювати європейські ціни на хліб, молоко і все інше", - зазначив Новак.

Щоб ціни стали справедливими, треба приборкати апетити енергомонополістів.

"А вцілому треба в економічній політиці більшу увагу приділяти росту доходів, ніж цінам. Тому що ціни і так формуються від реальної собівартості. Враховуються світові ціни на ресурси, товари, від цього нікуди не подінешся. Основна турбота будь-якого уряду — рівень доходів громадян і мінімізація інфляції. Ріст доходів можливий тільки при динамічному рості економіки. Це основне завдання будь-якого уряду", - додав Андрій Новак.

Зараз примусово держава може збільшувати тільки мінімальну зарплату та пенсію, каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці почнуть забирати гроші з банків — економіст про оновлені правила призначення субсидій

"Зобов'язують таким чином роботодавців платити мінімальну зарплату не меншу, ніж встановила держава. Реальна зарплата формується станом економіки. Якщо є економічний ріст - вона зростає", - підсумував він.

Розпочалося приймання документів на призначення житлових субсидій. З травня в Україні діють нові правила. Громадяни мають п'ять місяців до вересня включно, щоб подати документи. Міністерство соціальної політики затвердило нові бланки заяв і декларацій. 19 травня Кабмін вніс чергові зміни до схеми призначення субсидій.

Зараз ви читаєте новину «Газ може коштувати на третину менше - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути