четвер, 19 серпня 2021 23:13

Газ для українців подорожчає після запуску "Північного потоку-2"

Газ для українців подорожчає після запуску "Північного потоку-2"
Будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" планують завершити 23 серпня. Фото: Reuters.

Україна використає час до запуску газопроводу "Північний потік-2" для захисту своїх інтересів та економічної безпеки. Однак, коли трубу запустять, ціни на газ для українських споживачів підскочать.

"Одна справа – побудувати газопровід, а інша – запустити його, на це потрібен час. Необхідно дотримуватися норм міжнародного права та міжнародних енергетичних стандартів. Потрібно враховувати також гарантії. Ми використаємо час для захисту власних інтересів", сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю журналістам Washington Post, Liberation, Funke Media, "Новое время" та "Новая газета".

Від запуску труби Україна багато що втрачає, зауважив президент. Зокрема, близько 2 млрд доларів на рік від припинення транзиту через свою територію. Також можуть зрости ціни на газ для українських споживачів, оскільки українською трубою буде транспортуватись менше палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готується до газового шантажу Європи - експерт

"Північний потік-2" – це зброя. Москва може створити дефіцит поставок на ринку газу й тим самим підвищити ціну. У сучасному світі необов'язково купувати кулемети, щоб завдати шкоди країні. Досить використати економічні інструменти, – підсумував Зеленський.

Будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" планують завершити 23 серпня.

Газ із Росії піде в Європу. Буде перекачуватися в Німеччину, Нідерланди та навіть північну Італію.

"Північний потік – 2" проходить із Росії в Німеччину через Балтійське море. Завдовжки 1234 км. У грудні 2019 року будівельні роботи зупинили через запровадження санкцій США, проте їх відновили наприкінці 2020-го.

Зараз ви читаєте новину «Газ для українців подорожчає після запуску "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути