неділя, 26 серпня 2018 11:32

"Галуззю керують "смотрящі" - експерт пояснив, чому занепала вугільна промисловість

Сьогодні, 26 серпня українські шахтарі відмічають свій професійний день.

В Україні вугільна промисловість є однією з найстаріших галузей народного господарства. Її історія налічує більше 120 років.

Автор: telegraf
  День шахтаря: експерт розповів про занепад вугільної галузі
День шахтаря: експерт розповів про занепад вугільної галузі

До початку війни на Донбасі діяло 145 шахт. На них працювало 300 тисяч шахтарів. Зараз на підконтрольній території України залишилося 49 шахт. Працевлаштовані на них близько 75 тисяч шахтарів. За останній місяць дуже багато розрахувалось через невиплату зарплати, розповів Gazeta.ua голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"Заборгованість по зарплаті складає 843 млн. В "Первомайськвугілля" ще не виплачена зарплата за квітень. В "Селідововугілля" - за квітень за травень, а також за 2015 рік, де найбільша заборгованість по зарплаті – 237 мільйонів. Там працювало 8400 людей. За два місяці розрахувалося близько тисячі. Якщо будуть платити, люди повернуться. А поки хтось поїхав у Дніпропетровську область, на приватні шахти Ахметова, хтось на заробітки у Польщу. В дома сім'ї, які треба годувати", - говорить Михайло Волинець.

Автор: Факти ICTV
  День шахтаря: експерт розповів про занепад вугільної галузі
День шахтаря: експерт розповів про занепад вугільної галузі

Шахтарі отримують близько 10 тисяч гривень. Через важку працю середній вік шахтаря - 54 роки. Працюють переважно молоді люди. Але зараз пропорція змінилась. На шахті переважно люди пенсійного віку або вже пенсіонер, зауважує Волинець.

До початку бойових дій на Донбасі в шахтах видобували 83,7 млн. тонн вугілля. Торік – 34,9 млн. тонн.

"Цього річ скорочується видобуток вугілля. Падіння лише на державних шахтах склало 80 відсотків у порівняні з 2015 роком. А в цілому за 5 років на 60 відсотків. Залишились шахти на окупованій території. Ота різниця – то окупована територія", - каже Волинець.

Україна зараз мало вугілля продає за кордон. Вона перетворилась з країни експортера на країну імпортера. Купує 40 відсотків від потреб за кордоном. Переважно у країни-агресора. Закупівлі вугілля в Росії складають 70 відсотків. Крім того його купують в Австралії, ПАР, Польщі та США, каже експерт.

"Торік Україна купила за кордоном вугілля на 65 мільярдів гривень. Тільки в Росії - на 52 мільярди. При тому в Україні запаси вугілля в надрах при таких об'ємах видобутку вистачить на 830 років. А природного газу на 26 років, нафти - на 33 роки. Україна входить у вісімку з найбільшими запасами вугілля у світі, - пояснює Михайло Волинець. - Та падіння видобутку сталося через грабування шахт. Вся промисловість в занепаді. Галуззю керують "смотрящі". Міністр не компетентний. Не енергетик. Перший заступник міністра, яка би мала опікуватись фінансами вугілля, до цього працювала в судді. Також не сформований баланс енергоносіїв та потреб вугілля. Все робиться від "фонаря". Як складається, так і складається".

Автор: Tochka.net
  День шахтаря: експерт розповів про занепад вугільної галузі
День шахтаря: експерт розповів про занепад вугільної галузі

Останні зими переживали за рахунок приватної компанії "ДТЕК", які мають найменше падіння - 38 відсотків, бо їхні шахти ще залишились на окупованій території. Це антрацитова група марки "А" і марки "Т", уточнює Волинець.

"Зима на носі. У нас запаси вугілля на складах теплових електростанцій на 600 тисяч менше ніж торік на цей період. Доведеться купувати в авральному порядку в Росії. Вона ж почне застосовувати санкції. Як це було в 2016-му році - купували вугілля втричі дорожче в Росії, ніж українське. Зробили передоплату. Наступив листопад. Росія без попередження зупинила ешелони з вугіллям біля українського кордону і дали вказівку не відвантажувати. Місяць не постачали вугілля. Цього року Росія застосує такий самий механізм. Україна готує черговий пакет санкцій. Росія у відповідь припинить постачати вугілля в Україну. Отримаємо проблему, що не матимемо запасів на складах. Його доведеться везти з інших країн в авральному режимі за аварійною схемою. Якщо вугіля треба сьогодні, то дешевого нема. Доведеться платити велику ціну. Це все заплатимо в ціні тарифу на теплу воду, опалення та електроенергію".

В Уряді розробили Програму реформування вугільної галузі. В першій редакції передбачили закрити 48 шахт з 49 існуючих, каже Волинець.

"Коли презентували Розвиток енергетики України у Верховній Раді, я спитав, яка шахта залишиться і які будуть створені нові робочі місця, то це була паніка. Ніхто не думав, що побачу ці поправки. Німа сцена. За півтора місяці знову зібрали спільне засідання. Вони зробили поправку, що шахти будуть приватизовані і закриті. Знову не дали пояснень. Не бачу перспектив в цій галузі" - підсумував Михайло Волинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Україна не стала енергетично незалежною

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман погодив призначення нового генерального директора ДП "Первомайськвугілля", яке навесні в результаті техногенної катастрофи на шахті "Золоте" опинилося під загрозою зникнення.

Попередній в.о. гендиректора Артур Мірумян був відсторонений. Причиною відставки Мірутяна послужила його неефективна робота по усуненню наслідків НП на шахті "Золоте" і нецільове використання понад 131 млн грн бюджетних коштів. Як заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука, ці гроші були виділені на проведення робіт з водовідведення та закупівлю обладнання, а саме 6 спеціальних насосів, які виробляє єдиний в Україні завод "Южгідромаш".

Зараз ви читаєте новину «"Галуззю керують "смотрящі" - експерт пояснив, чому занепала вугільна промисловість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути